Newsroom

Newsroom

Επιστρέφουν οι ρατσιστικές επιτροπές κατοίκων στην Πλατεία Βικτωρίας

Καλούν σε συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα ΚΕΕΡΦΑ και αντιφασιστικές συλλογικότητες

5108068 2

Σήμερα στις 5 το απόγευμα καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας η ΚΕΕΡΦΑ, συνελεύσεις γειτονιών, δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού και αντιφασιστικού χώρου.

Το κάλεσμα αυτό στέκεται σαν απάντηση στη συγκέντρωση που έχουν αναγγείλει για τις 6.30 ομάδες και κάτοικοι της περιοχές με έντονες ακροδεξιές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Σε ανακοίνωση τους οι λεγόμενες Επιτροπές Κατοίκων Αγγελοπούλου-Πλατείας Βικτωρίας, Αγίου Παντελεήμονα και Πλατείας Αμερικής κάνουν λόγο για γκετοποίηση και υποβάθμιση των περιοχών και των ακίνητων περιουσιών τους. Παρουσιάζονται ως θύματα την ίδια ώρα που γίνονται μάρτυρες της μαρτυρικής ζωής που βιώνουν οι άστεγοι πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας, με παντελή απουσία υγειονομικής περίθαλψης, με τις επιθέσεις από αστυνομικές δυνάμεις και ξαφνικές απαγωγές σε κλουβες των ΜΑΤ προς άγνωστους προορισμούς.

Αυτή η ρατσιστική ρητορική και η αναβίωση τέτοιων πρακτικών θυμίζει τα ρατσιστικά πογκρόμ της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή πριν από μια δεκαετία περίπου και προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι μετά και από την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015-2016 κάποια κομμάτια της κοινωνίας παλινδρομούν σε τέτοιες ξενοφοβικές αντιλήψεις. «Να καταργηθεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και όλα τα συναφή προγράμματα, να απομακρυνθούν όλες οι ΜΚΟ από την περιοχή, να πάψουν η Υπατη Αρμοστεία και το Solidarity Now να ασκούν πολιτική στην Αθήνα και να μας καταστρέφουν τις ζωές» απαιτούν οι αγανακτισμένες επιτροπές κατοίκων που πριν δέκα χρόνια με πρωταγωνιστές τη Σκορδέλη και τον Κασιδιάρη προέβησαν σε πογκρόμ, μαχαιρώματα και εμπρησμούς μικρών μαγαζιών που δούλευαν μετανάστες. 

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) αναφέρει στο κάλεσμα της στο Facebook ότι «ο Μπακογιάννης άνοιξε την όρεξη στη ακροδεξιά και τους φασίστες, όταν έκοψε τα παγκάκια της Πλατείας Βικτωρίας για να μην κάθονται σε αυτά πρόσφυγες, μητέρες με παιδιά, θυμίζοντας την πρακτική Κακλαμάνη, ο οποίος είχε κλείσει το 2008 την Παιδική χαρά στη Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα για να μην μαζεύονται προσφυγίνες με τα παιδιά τους».

Όσο η πλειοψηφία των Αθηναίων κατοίκων δυσανασχετεί και δυσφορεί με την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στο κέντρο της Αθήνας ο Μεγάλος Περίπατος, να σκεφτούμε τι ανακουφίση μπορούσε να προσφέρει ένα παλιό σκουριασμένο παγκάκι στην Πλ. Βικτώριας για τον κουρασμένο πρόσφυγα. Ας σκεφτούμε πώς τα λεφτά που δαπανήθηκαν για τις ζαρντινιέρες χάι τεχνολογίας θα μπορούσαν ίσως να διευκολύνουν για λίγο τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων και ταυτόχρονα βελτιώνοντας την εικόνα και τον τρόπο ζωής σε παραμελημένες γκετοποιημένες περιοχές. Δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι εκεί που τώρα είναι γκέτο αύριο θα είναι μια εξευγενισμένη gentrified περιοχή ιδανική για Airbnb, εξευτελιστικά υψηλά νοίκια και φαστ φουντ τουρίστες. Το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες, είναι η στενομυαλιά μας. 
 

 

 

Καμπιαγιάννης: «Όσο δεν φεύγει ο Βαρτζόπουλος, ο Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για την επόμενη γυναικοκτονία»

InCollage 20240430 142826483

Καμπιαγιάννης: «Όσο δεν φεύγει ο Βαρτζόπουλος, ο Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για την επόμενη γυναικοκτονία»

Μέσω προσωπικής του ανάρτησης στο Facebook, ο γνωστός δικηγόρος αποδόμησε με τον πιο εύστοχο και επιστημονικό…

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

Αλεξιάδου

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

«Όπως την είπα και τώρα σχετικά με τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν πρέπει να έχει…