Newsroom

Newsroom

Μίνι τρύπα του όζοντος εντόπισαν επιστήμονες πάνω από την Αρκτική

Με στοιχεία του δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P

annie spratt XWuWW0AZPTU unsplash

Οι επιστήμονες που αναλύουν τα δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P, ανακάλυψαν μια σχετικά μικρή τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική. Οι ασυνήθιστες ατμοσφαιρικές συνθήκες, που περιλαμβάνουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα πάνω από το βόρειο πόλο, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των συγκεντρώσεων και αραίωση του όζοντος.

Το στρώμα του αέριου όζοντος στη στρατόσφαιρα αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τη ζωή στη Γη από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτες στα μάτια, καθώς και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η πιο γνωστή και μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος είναι αυτή πάνω από την Ανταρκτική στο νότιο πόλο, που σχηματίζεται κάθε χρόνο στη διάρκεια του φθινοπώρου. Και οι δύο πόλοι εμφανίζουν εποχικές απώλειες όζοντος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά η αραίωση πάνω από την Αρκτική συνήθως είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι πάνω από την Ανταρκτική. Στο παρελθόν μίνι τρύπες έχουν ανιχνευθεί και πάνω από το βόρειο πόλο, αλλά φέτος η τρύπα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), πρόσεξαν ότι πάνω από την περιοχή του βορείου πόλου έχει δημιουργηθεί μια τρύπα έκτασης σχεδόν ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι 20 έως 25 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που μπορεί να φθάσει η τρύπα πάνω από το νότιο πόλο και η οποία συνήθως διαρκεί τρεις έως τέσσερις μήνες.

Η τρύπα του όζοντος εμφανίζει εποχική αραίωση εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στη στρατόσφαιρα (κάτω από μείον 80 βαθμούς Κελσίου), του ηλιακού φωτός, των ανέμων και ουσιών όπως οι χλωροφθοράνθρακες. Οι αρκτικές θερμοκρασίες συνήθως δεν πέφτουν τόσο πολύ όσο οι ανταρκτικές, αλλά φέτος οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν πέριξ του Βορείου Πόλου έχουν παγιδεύσει παγωμένο αέρα στη στρατόσφαιρα, πράγμα που αραιώνει περισσότερο το στρώμα όζοντος. Παρόλα αυτά, η αρκτική τρύπα παραμένει ακόμη μικρή σε σχέση με την ανταρκτική. Η τρύπα στην Αρκτική αναμένεται να κλείσει ξανά σε μεγάλο βαθμό έως τα μέσα Απριλίου φέτος.

Το στρώμα όζοντος ανακάμπτει με ρυθμό 1% έως 3% ανά δεκαετία μετά το 2000. Με αυτό το ρυθμό, το όζον στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να έχει αποκατασταθεί περίπου το 2030, στο νότιο ημισφαίριο γύρω στο 2050, ενώ πάνω από τις πολικές περιοχές έως το 2060.
 

Κέρκυρα: Κράτησε την Παλαιστινιακή μαντήλα μαζί με την ελληνική σημαία μπροστά στον Δένδια και καταχειροκροτήθηκε (Video)

Screenshot 70

Κέρκυρα: Κράτησε την Παλαιστινιακή μαντήλα μαζί με την ελληνική σημαία μπροστά στον Δένδια και καταχειροκροτήθηκε (Video)

Όπως φαίνεται στο βίντεο, που εξασφάλισε το Documentonews και το Κουτί της Πανδώρας, ο επικεφαλής…

Κιλκίς: «Μάνα, σκότωσα άνθρωπο» – Tα συγκλονιστικά πρώτα λόγια του κτηνοτρόφου στην μητέρα του

EK PERIPOLIKO

Κιλκίς: «Μάνα, σκότωσα άνθρωπο» – Tα συγκλονιστικά πρώτα λόγια του κτηνοτρόφου στην μητέρα του

Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του κτηνοτρόφου στην μητέρα του μετά το φονικό.

Αλβανία: Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού – Αντιδράσεις και ρητορική μίσους (Εικόνες/ Βίντεο)

443714228 840256128134958 8154295587544776588 n

Αλβανία: Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού – Αντιδράσεις και ρητορική μίσους (Εικόνες/ Βίντεο)

Η Alba και η Edlira ανοίγουν τον δρόμο για τα LGBTQ+ δικαιώματα στη συντηρητική Αλβανία,…