Newsroom

Newsroom

Διεθνή εντάλματα σύλληψης για Χριστοφοράκο – Καραβέλα για τη Siemens

Διεθνή εντάλματα σύλληψης του Χρήστου Καραβέλα και του Μιχάλη Χριστοφοράκου, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση Siemens, εξέδωσε η Εισαγγελία…

Διεθνή εντάλματα σύλληψης του Χρήστου Καραβέλα και του Μιχάλη Χριστοφοράκου, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση Siemens, εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος βρίσκεται στο Μόναχο, ενώ ο Χρήστος Καραβέλας στην Ουρουγουάη.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και στο παρελθόν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, αλλά ο Μ. Χριστοφοράκος δεν παραδόθηκε στην Ελλάδα από τις γερμανικές αρχές παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου, μετά από απόφαση του Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο που έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης αντισυνταγματικά. 

Σε ό,τι αφορά στον Μ. Χριστοφοράκο το θέμα της έκδοσης της του στην Ελλάδα είχε κλείσει από τη γερμανική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα μετά από απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Βαμβέργης, το οποίο στις 4 Νοεμβρίου 2009, έκρινε τελεσίδικα ότι τα αδικήματα για τα οποία είχαν εκδοθεί τα τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης σε βάρος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens στην Ελλάδα είχαν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.

Τα εντάλματα σε βάρος των Μ. Χριστοφοράκου και Ν. Καραβέλα εκδόθηκαν μετά την απαγγελία συμπληρωτικών κατηγοριών σε βάρος τους για την υπόθεση της Siemens στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργεί η κυρία Νικολακέα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για τυπική διαδιακασία, που σηματοδοτει το τέλος της ανακριτικής διαδικασίας, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, η οποία καταλήγει με κατηγορούμενους μόνο υπαλλήλους και στελέχη του ΟΤΕ, σε ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό σκάνδαλο.

Οι «αμόλυντοι» Γερμανοί που μέμφονται την Ελλάδα για τα σκάνδαλα διαφθοράς καλύπτουν τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και δεν τους εκδίδουν για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολεμικής ελληνικής ιστορίας, στο οποίο ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί φέρονται να χρηματίστηκαν με πακτωλούς χρημάτων για να εξασφαλίζουν την «ευημερία» της Siemens μέσα από τις δεκάδες αναθέσεις δημοσίων έργων.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση παρά την αποδεδειγμένη ζημία του ελληνικού Δημοσίου που ξεπερνούσε τα δύο δισ. ευρώ, έσπευσε να «κουκουλώσει» το σκάνδαλο και προχώρησε επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα τον Αύγουστο του 2012 στην υπογραφή συμβιβασμού με τη γερμανική εταιρία. Με τον συμβιβασμό αυτό ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματα αξίωσης αποζημιώσεων που μπορούσε να εγείρει. 

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…