Newsroom

Newsroom

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Τι να προσέχετε σύμφωνα με τους ειδικούς (video)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής είναι μια ετήσια εκδήλωση υποστήριξης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

παγκόσμια ημέρα ακοής ακουστικά

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2019 έχει κεντρικό θέμα «Εξέτασε την ακοή σου» (Check your hearing). Αυτό έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή στη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού και παρέμβασης στην απώλεια ακοής.

Πολλοί άνθρωποι ζουν με απώλεια ακοής χωρίς να το γνωρίζουν, συχνά παραλείποντας να συνειδητοποιήσουν ότι δεν αντιλαμβάνονται κάποιους ήχους και λέξεις στην καθημερινότητά τους. Η εξέταση της ακοής του καθενός μας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής θεσπίστηκε στο πρώτο διεθνές συνέδριο για την Πρόληψη και την Αποκατάσταση Προβλημάτων Ακοής που έγινε στο Πεκίνο το 2007. Είναι μια ημέρα που αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τη φροντίδα της ακοής.

Από τι κινδυνεύετε αν φοράτε ακουστικά για μουσική

Με τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα να είναι πλέον και συσκευές για μουσική, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ακουστικά πολλές ώρες την ημέρα χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο κακό είναι αυτό για την ακοή τους.

Το πρόβλημα με τα ακουστικά είναι ότι η πηγή του ήχου είναι πολύ κοντά στο τύμπανο του αυτιού, το οποίο σημαίνει πως προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη.

Η απώλεια της ακοής μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, όπως είναι η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους, λοιμώξεις, η έκθεση σε δυνατή μουσική για παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες περιόδους κ.α.

Μόλις αρχίσετε να χάνετε την ακοή σας δεν μπορείτε να την ξανακερδίσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λεπτές τρίχες στο αυτί σας που λαμβάνουν τις ηχητικές δονήσεις, οι οποίες στη συνέχεια διαβιβάζονται στο τύμπανο του αυτιού σας. Όταν είστε εκτεθειμένοι σε δυνατούς θορύβους και δυνατή μουσική οι τρίχες αυτές φθείρονται και καταστρέφονται. Όταν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει τίποτα για να «πιάσει» τις ηχητικές δονήσεις από το περιβάλλον.

Γι’ αυτό πρέπει να περιορίσετε την έκθεσή σας σε δυνατούς θορύβους, να αφαιρείτε το «κερί» του αυτιού με ασφάλεια και να επικοινωνείτε άμεσα με το γιατρό σας σε περίπτωση λοίμωξης.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…