Newsroom

Newsroom

O γύρος είναι ένας και είναι ελληνικός: Ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης στο μητρώο ΠΟΠ

«Κατά το ψήσιμο ο Γύρος αποκτά το χρυσαφί-καφέ χρώμα ψητού κρέατος, μπορεί να φτάσει μέχρι τα όρια του σκούρου καφέ ανάλογα με τον βαθμό έμψησης και τον τύπο του κρέατος», αναφέρει η ανάλυση του προϊόντος.

726731

Κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «ΓΥΡΟΣ» στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ).

Κατά της αίτησης καταχώρισης έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μέχρι και την 22α Μαρτίου 2019 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην ελληνική επικράτεια.

Η «επιστημονική» περιγραφή του γύρου και τα… οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά 

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ισοδύναμο της ονομασίας στο λατινικό αλφάβητο είναι «Gyros».

Η επιστημονική περιγραφή του πάντως, είναι διασκεδαστική και περιέργως… ανοίγει την όρεξη.

Όπως αναφέρει το έγγραφο «Η μέθοδος παραγωγής βασίζεται σε παραδοσιακές διεργασίες: το φιλετάρισμα των κομματιών κρέατος, την καρύκευση, την τοποθέτηση του κρέατος σε στρώσεις κωνοειδούς σχήματος σε σιδερένια βέργα, το αργό περιστροφικό ψήσιμο μπροστά από μια κάθετη θερμαινόμενη εστία, τον τεμαχισμό των εξωτερικών στρώσεων του κρέατος με φορά από πάνω προς τα κάτω. Στη διαδικασία παρασκευής σημαντικό ρόλο παίζει η τοποθέτηση ατόφιων κομματιών κρέατος σε στρώσεις και το αργό περιστροφικό ψήσιμο μπροστά από μια θερμαινόμενη εστία, διαδικασίες που προσδίδουν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Γύρου». 

Λίγο παρακάτω, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

«- Εξωτερική όψη και χρώμα: Η όψη του προϊόντος πριν την έμψηση είναι κόκκινη χαρακτηριστική νωπού κρέατος με οριζόντιες διαγραμμίσεις εναλλαγής αποχρώσεων από το άσπρο έως το έντονο κόκκινο ανάλογα με την λιποπεριεκτικότητα του κρέατος. Η διαστρωμάτωση αυτή είναι χαρακτηριστική του τρόπου παραγωγής (εναπόθεση λεπτά κομμένων φύλλων κρέατος).

Β. Ψημμένου γύρου:
– Εξωτερική όψη και χρώμα: Κατά το ψήσιμο ο Γύρος αποκτά το χρυσαφί-καφέ χρώμα ψητού κρέατος, μπορεί να φτάσει μέχρι τα όρια του σκούρου καφέ ανάλογα με τον βαθμό έμψησης και τον τύπο του κρέατος. 
— Γεύση και οσμή : Χαρακτηριστική γεύση, ευχάριστη, μετρίως αλμυρή, με έντονο άρωμα προερχόμενο από τα χρησιμοποιούμενα καρυκεύματα, χωρίς ξένες οσμές και γεύσεις.

Ο ιδιότυπος χαρακτήρας του Γύρου οφείλεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά που διαθέτει αποκλειστικά το προϊόν αυτό:
— μοναδικό, χαρακτηριστικό κωνοειδές σχήμα, αναφορικά με το ωμό προϊόν.
— κρέας τρυφερό, χυμώδες και ταυτοχρόνως τραγανό με εξαιρετική οσμή και γεύση, αναφορικά με τον ψημμένο γύρο.
 

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…