Μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες δημοσιεύουν Fake φωτογραφία του Έντι Ράμα.

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος συστημικών ΜΜΕ που χέρι-χέρι με περιθωριακές και ακροδεξιές εφημερίδες και ιστοσελίδες, κάνουν ότι μπορούν για να παραπληροφορήσουν τον κόσμο, πιστεύοντας πως έτσι θα προκαλέσουν ζημιά στην κυβέρνηση. Νέο κρούσμα, η κατασκευασμένη ("φοτοσοπαρισμένη") φωτογραφία του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, που τον εμφανίζει να κάνει χρήση κοκαΐνης.

fakenews 0

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr που ερεύνησε το θέμα: «Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ανάλογες περιπτώσεις διάδοσης κατασκευασμένων εικόνων από σχετικά μικρές ιστοσελίδες και blog. Διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και σε μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες. To γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, κυρίως όμως τα θεσμικά όργανα».

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα:

 

Μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες διέδωσαν μια ολοφάνερα fake εικόνα (σατιρική) που δείχνει τον Έντι Ράμα να κάνει χρήση κοκαΐνης.

Την εικόνα την είδαμε στα: star.grin.grtanea.gr, pronews.grmakeleio.gr, και σε δεκάδες μικρότερες ιστοσελίδες.

Η παραπάνω εικόνα είναι κατασκευασμένη και οποιοσδήποτε έχει βασικές γνώσεις στην επεξεργασία εικόνας, το καταλαβαίνει με μια ματιά. Μάλιστα έχουν κοπεί τμήματα της εικόνας που κάνουν ολοφάνερη την σάτιρα.

Η ολοκληρωμένη σατιρική εικόνα είχε ανέβει στον προσωπικό λογαριασμό του Σαλί Μπερίσα στο facebook στις 4 Μάιου 2018, και το κείμενο σατιρίζει τον πρώην υπουργό εσωτερικών, Saimir Tahiri. Σε ελεύθερη μετάφραση αναφέρει ότι ο υπουργός Σαλί Μπερίσα μπήκε στη βουλή με ένα αυτοκίνητο, με πινακίδες από ένα χαμένο χωριό (Shullaz), και βγήκε με αυτοκίνητο μεγαλοβαρώνων ναρκωτικών της οικογένειας Habilaj. O Σαλί Μπερίσα συνηθίζει να κάνει πολιτική με σάτιρα και δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβάζει κατασκευασμένες εικόνες.

18111107

Για να κατασκευάσουν την σατιρική εικόνα χρησιμοποίησαν μια άλλη που κυκλοφορεί από το 2015 ως meme. Ιδού η απόδειξη της κατασκευασμένης εικόνας.

18111108

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ανάλογες περιπτώσεις διάδοσης κατασκευασμένων εικόνων από σχετικά μικρές ιστοσελίδες και blog. Διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και σε μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες. To γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, κυρίως όμως τα θεσμικά όργανα.

πηγή: ellinikahoaxes.gr