Newsroom

Newsroom

Ψάχνουν στην Αθήνα το κύκλωμα αρχιβαρόνου της κοκαΐνης

«Πλοκάμια» διακίνησης μεξικάνικης κοκαΐνης στην Ελλάδα διερευνά η ΕΛ.ΑΣ.Η σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους «βαρόνους» κοκαΐνης στην Παιανία, ο οποίος…

astynomia 8

«Πλοκάμια» διακίνησης μεξικάνικης κοκαΐνης στην Ελλάδα διερευνά η ΕΛ.ΑΣ.Η σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους «βαρόνους» κοκαΐνης στην Παιανία, ο οποίος κατηγορείται για τη μεγαλύτερη ποσότητα του «ναρκωτικού των πλουσίων» που έχει διακινηθεί ποτέ στη Βόρεια Αμερική, κάνει τους αστυνομικούς να ανησυχούν για «διαρροή» ναρκωτικών και στην Ελλάδα. Πολύ δε περισσότερο που δύο από τα έξι μέλη που θεωρούνται «εγκέφαλοι» της σπείρας είναι Ελληνοκαναδοί, ένας εκ των οποίων μάλιστα ακόμη αναζητείται…
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά στο Εθνος, από τον Φεβρουάριο, ο Καναδός υπήκοος Ρόμπι Αλ Χαλίλ κρατείται στις ελληνικές φυλακές. Οι καναδικές Αρχές έχουν επανειλημμένως ζητήσει την έκδοση του «πολύτιμου» κατηγορουμένου, που βαρύνεται με τις κατηγορίες της εισαγωγής και της διακίνησης της ποσότητας-μαμούθ ναρκωτικών που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνά τους 40 τόνους. Ωστόσο, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την έκδοση του 26χρονου. Ισως γιατί ακόμη αναζητούνται και οι διασυνδέσεις του «βαρόνου της κοκαΐνης» στην Αθήνα.
Τον Μάρτιο του 2012, το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεμπέκ ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να εντοπίσει τα μέλη της σπείρας που είχαν γεμίσει τα «σαλόνια» της χώρας με το «ναρκωτικό των πλουσίων». Το ευρύ σχέδιο… «συμμετοχικής» παρακολούθησης των αστυνομικών στόχευε στην εξάρθρωση μιας σπείρας αποτελούμενης από έξι άτομα, που ευθυνόταν για εισαγωγές σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης στον Καναδά. Η καναδική αστυνομία σύντομα διαπίστωσε ότι η οργάνωση χρησιμοποιούσε ως προκάλυμμα εταιρεία μεταφοράς τροχόσπιτων από το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Οι οδηγοί των φορτηγών που δρούσαν για λογαριασμό των «βαρόνων» μετέφεραν μεταξύ 50 και 100 κιλών κοκαΐνης σε κάθε μεταφορά, μέσα σε οχήματα που είχαν εξοπλιστεί με κρύπτες.

Οι αστυνομικές Αρχές προσέγγισαν το «δεξί χέρι» ενός από τους πρωταγωνιστές της σπείρας. Ενα πρώην δευτεροκλασάτο μέλος της σπείρας έγινε κρατικός υπάλληλος και διείσδυσε στο κύκλωμα των «βαρόνων», δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες στους διώκτες του. Μέσω αυτού του «δούρειου ίππου», η αστυνομία έμαθε ότι τα μέλη της οργάνωσης και οι πελάτες τους επικοινωνούσαν μεταξύ τους κυρίως με κρυπτογραφημένο τηλεπικοινωνιακό σύστημα που ονομάζεται «PGP» (Pretty Good Privacy/Απολύτως εμπιστευτικό) και κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα.Σύμφωνα με τους Καναδούς αστυνομικούς, το ψευδώνυμο του Αλ Χαλίλ ήταν «Χόντα» και το όνομά του συνοδευόταν από ποσά που στο σύνολό τους εκτιμώνται πάνω από 1,36 εκατ. δολάρια. Συνολικά, ο… τζίρος της σπείρας από τους 40 τόνους κόκας εκτιμάται ότι έφτασε σε ένα αστρονομικό ποσό.
Οταν η έρευνα ολοκληρώθηκε, το δικαστήριο του Κεμπέκ εξέδωσε την 1η Νοεμβρίου 2012 ένταλμα σύλληψης για τα έξι βασικά, αλλά και για ακόμη 84 μέλη. Κατά την επιχείρηση σύλληψης των βαρόνων, ο Ρόμπι Αλ Χαλίλ, Καναδός υπήκοος παλαιστινιακής καταγωγής, και ένας ακόμη Ελληνοκαναδός κατάφεραν να διαφύγουν. Σύντομα, ο Αλ Χαλίλ με πλαστό διαβατήριο έφυγε από τη χώρα. Αμέσως, η Ιντερπόλ εξέδωσε κατεπείγον σήμα μέσω «ερυθρών αναγγελιών».
Ο 26χρονος Καναδός υπήκοος εντοπίστηκε τελικά στην… Παιανία! Η σύλληψή του τον περασμένο Φεβρουάριο σήμανε συναγερμό στις ελληνικές Αρχές και αστυνομικοί ξεκίνησαν να ψάχνουν κυκλώματα μεξικάνικης κόκας στη χώρα μας. Την έρευνα παρακολουθούσε από κοντά και η DEA, η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών. Η εμφάνιση «βαρόνου» της μαφίας του Μεξικού για πρώτη φορά στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα σε κράτη της ΕΕ, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές ασφαλείας λόγω της πρωτοφανούς επικινδυνότητας των μεξικανικών συμμοριών.
Πηγές του «Εθνους της Κυριακής» ανέφεραν πως ακόμη και μέσα στη φυλακή, ο Αλ Χαλίλ θεωρείται «δραστήριος». «Από την πρώτη στιγμή της κράτησής του υπήρχε φόβος για απόδραση. Ο ίδιος φέρεται να μιλάει συχνά για χρηματισμό σωφρονιστικών υπαλλήλων και με τα πολλά κινητά που είχε να επικοινωνεί με “φίλους” του απ’ έξω…», μας είπε αστυνομικός που συμμετέχει στη μαραθώνια έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν στον Καναδά και δηλώνει ότι φοβάται για τη ζωή του καθώς δύο από τα αδέλφια του έχουν δολοφονηθεί. Μάλιστα, έχει καταθέσει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα.
Σ. Κεχαγιόγλου
«Η βασιμότητα των κατηγοριών αφορά την καναδική Δικαιοσύνη»
Στο πλευρό του Ρόμπι Αλ Χαλίλ βρίσκονται οι συνήγοροί του, δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου και Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. «Η ουσία των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο εντολέας μου, η βασιμότητά τους καθώς και το βάρος της απόδειξής τους βαρύνουν τις δικαστικές Αρχές του Καναδά. Η ελληνική Δικαιοσύνη καθώς και τα εντεταλμένα προς τούτο όργανα της Πολιτείας έκριναν και πρόκειται να κρίνουν εάν πληρούνται στο πρόσωπο του Ρόμπι Αλ Χαλίλ οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και οι διεθνείς συμβάσεις για την έκδοσή του, καθώς και η πληρότητα του σχετικού φακέλου», δηλώνει ο Σ. Κεχαγιόγλου.
«Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δολοφονηθεί στον Καναδά δύο από τα αδέλφια του. Το γεγονός αυτό και μόνο δημιουργεί σοβαρότατες επιφυλάξεις και αμφιβολίες για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια του τη ζωή σε περίπτωση έκδοσής του. Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας, με μακρά ιστορία ευαισθησίας και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και των δικαιωμάτων των απανταχού της Γης κατηγορουμένων και εκζητουμένων, θα επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά και στην περίπτωση του εντολέως μου», καταλήγει ο γνωστός δικηγόρος.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…