Newsroom

Newsroom

Δωρεάν ρεύμα μόνο αν… πνιγούμε από την αιθαλομίχλη.

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την αιθαλομίχλη θα λαμβάνονται με απόφαση Περιφερειάρχη, όπως δήλωσε την Τρίτη…

aithalomichli 7

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την αιθαλομίχλη θα λαμβάνονται με απόφαση Περιφερειάρχη, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, μόνο όμως όταν οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν το… απλησίαστο όριο των 150 μ.γ. ανά κυβικό μέτρο.

Τα μέτρα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων στην παροχή δωρεάν ρεύματος σε 672.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και έκπτωση 50% καθαρά, σε συνολικά 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά όταν ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Το κόστος σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη θα ειναι 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όριο των 150 μ.γ./κ.μ. χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα μεγάλο, πράγμα που σημαίνει ότι… ποτέ το δημόσιο δεν θα χρειαστεί να δώσει φτηνό ή δωρεάν ρεύμα. Οι μέσες ημερήσιες τιμές, ακόμα και τις ημέρες των πολύ μεγάλων υπερβάσεων είναι περίπου 50-100 μ.γ./κ/μ.. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν υπάρξουν δυο ή τρεις ώρες την ημέρα με μεγάλη υπέρβαση, τότε δεν θα εφαρμοστεί η υλοποίηση οικονομικών μέτρων.

Επιπλέον, τα όσα μέτρα έχουν προβλεφθεί αφορούν τις ημέρες με κρύο και τζάκια. Για τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει υψηλή, δεν φαίνεται να προβλέπονται μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι υπερβάσεις καταγράφονται όλο το χρόνο λόγω της κυκλοφοριακής κίνησης και της νοθείας στα καύσιμα και ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο, λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Ο κ. Μανιάτης αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης του φόρου για το πετρέλαιο, τονίζοντας ότι “κάνουμε ότι μπορούμε μέσα στις οικονομικές δυνατότητες που μπορούμε”. 

Κασσιανός Τζέλης

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ