Newsroom

Newsroom

Προς αναζήτηση με τους τροϊκανούς 11 δισ. ευρώ από τις 10 Ιανουαρίου

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για δημοσιονομικό κενό ύψους 4,4 δισ. ευρώ προς το τέλος του 2014 και επιπλέον…

troika 7

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για δημοσιονομικό κενό ύψους 4,4 δισ. ευρώ προς το τέλος του 2014 και επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ το 2015 ήτοι συνολικά για την ερχόμενη διετία ποσού 10,9 δισ. ευρώ (και ενώ προκύπτει ποσό 107 εκατ.ευρώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, οπότε προκύπτει και ένα ισοδύναμο δημοσιονομικό κενό για το 2014, ενώ πιθανό να είναι και μεγαλύτερο το ποσό, ίσως και κατά 300 εκατ. ευρώ όπως ενδεχομένως το υπολογίσει η Τρόικα ζητώντας μέτρα αναπλήρωσης αυτών των εσόδων) είναι ενδεικτική για την βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθεί ο νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ, Μ. Μορς. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι το κενό είναι μικρότερο, καθώς ευελπιστεί σε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πρί τα 2,9 δισ. ευρώ, ωστόσο η εκτίμηση αυτή φαντάζει σήμερα μάλλον αισιόδοξη καθώς το κενό διευρύνεται περαιτέρω εάν προσμετρηθούν και οι δαπάνες αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες (προμηθευτές, φορολογούμενους, κ.λπ.) ενώ η επιστράτευση της δημιουργικής λογιστικής για τον σχηματισμό του εφέτος θέτει εν αμφιβόλω την προοπτική βιωσιμότητάς του.Σε όποιο ποσό όμως και αν υπολογισθεί αυτό το κενό, θα πρέπει να καλυφθεί με οποιονδήποτε τρόπο είτε με με νέο δανεισμό είτε με μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η χώρα είτε με νέα μέτρα είτε ακόμη με έναν συνδυασμό όλων αυτών, με την κυβέρνηση να δηλώνει στο μεταξύ ότι αποκλείει νέα μέτρα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει ήδη προαναγγείλει ότι μετά τις 10 Ιανουαρίου έρχεται η τρόικα στην Αθήνα για μια οριστική συμφωνία σε όλα τα θέματα της τέταρτης αξιολόγησης, δηλαδή πάνω στο δημοσιονομικό κενό για το 2014 και για το 2015, για τους πλειστηριασμούς και για τον φόρο επί των ακινήτων. Η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Η τελική απόφαση για το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να ληφθεί, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου 2014. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσιονομικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, μετά την επισημοποίηση από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία (Eurostat) του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Όσον αφορά τον χρόνο της κατ’ αρχήν απόφασης για το δημοσιονομικό χρέος, η κυβέρνηση επιδιώκει, για προφανείς προεκλογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες να ληφθεί αυτή πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, εντός του οποίου έχει οριστεί η διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Στο τραπέζι της αξιολόγησης του Ιανουαρίου, εκτός των μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2014 – 2015 στο οποίο περιλαμβάνεται και η εξεύρεση πρόσθετων ισοδύναμων μέτρων 300 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (που ανεβαζει την προβλεψη του δηνμοσιονομικού κενού στα 11,2 δισ. ευρώ) είναι τα ζητήματα της μείωσης εργοδοτικών εισφορών, οι ομαδικές απολύσεις, οι φόροι υπέρ τρίτων και η οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου της περιόδου 2014 – 2017.

Ο μοναδικός “συνήγορος” που διαθέτει η κυβέρνηση (αν και το ζήτημα είναι τόσο εάν μπορεί όσο και αν θέλει να τον “χρησιμοποιήσει”) είναι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ειδικότερα η βελτίωση στο ζήτημα της λογοδοσίας της Τρόικας την οποία ζητούν οι εισηγητές της έκθεσης της ευρωβουλής. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωκοινοβούλιο ζήτησε ακόμη αναθεώρηση των μνημονίων ύστερα από τον υπολογισμό λανθασμένων πολλαπλασιαστών, παρεμβάσεις για λογοδοσία της Τρόικας και αλλαγή λήψης αποφάσεων στο Eurogroup, ενώ προτείνει να διερευνηθεί η ιδέα του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ως εναλλακτική λύση του ΔΝΤ.
Θάνος Παναγόπουλος
Αυγή

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…