Βρίσκεται πράγματι το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Μάντσεστερ; – Τα 4 ερωτηματικά

Δώδεκα ώρες περίπου μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάνστεστερ Αρέναμ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το νέο βομβιστικό χτύπημα που έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και κυρίως έφηβοι.

59257c8c1dc5242c0b8b457f

Η ανακοίνωση αναφέρει το όνομα του 22χρονου τζιχαντιστή Σαλμάν Αμπέντι Βρετανό λυβικής καταγωγής το οποίο και αποκαλεί ως «στρατιώτη του χαλιφάτου».

«Με τη χάρη και τη βοήθεια του Αλάχ ένας στρατιώτης (του χαλιφάτου) κατάφερε να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς εν μέσω μιας συγκέντρωσης σταυροφόρων στην βρετανική πόλη του Μάντσεστερ…Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν στην αρένα όπου διεξαγόταν η συναυλία».

Ωστόσο, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στην ανακοίνωση δημιουργούνται ερωτηματικά για την πραγματική ή μη σχέση του 22χρονου με το Ισλαμικό Κράτο.

Αρχικά, δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση πως ο Αμπεντί ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας. Δεύτερον, γίνεται λόγος για «εκρηκτικούς μηχανισμούς» και όχι για μόνο έναν όπως έχουν ανακοινώσει οι αρχές. Επιπλέον, ο Αμπεντί δεν χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους ως «μάρτυρας» όπως γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις που μουσουλμάνος δράστης, δρα μόνος, αποφασισμένος πως θα χάσει τη ζωή και καταφέρει ένα πλήγμα στον «εχθρό». Τέλος, ο Αμπεντί δεν αναφέρεται με το νέο όνομα που το Ισλαμικό Κράτος δίνει- ή επιλέγουν οι ίδιοι- σε όσους γίνονται στρατιώτες που υπηρετούν πιστά το χαλιφάτο.

Οι παρατηρήσεις αυτές καθώς και άλλες αντιφάσεις που έχουν εντοπιστεί μεταξύ των αναφορών του Ισλαμικού Κράτους και των επίσημων ανακοινώσεων της αστυνομίας, έχουν εγείρει υποψίες πως το «χαλιφάτο» βασίστηκε σε αρχικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης- όπως πχ για πολλαπλές εκρήξεις.

Όπως εξηγεί στον Independent ο Jean-Marc Rickli, ερευνητής στο Κέντρο της Γενεύης για Πολιτικές Ασφάλειας και στο Κing’s College του Λονδίνου, οι αντιφάσεις αυτές προκαλούν ερωτήματα για το αν πράγματι ο 22χρονος Αμπεντί είχε συγκεκριμένους δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.

«Φαίνεται πως αντιδρούν (το Ισλαμικό Κράτος) περισσότερο στο ίδιο το γεγονός παρά παρέχουν πληροφορίες…Αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το γεγονός πως εφόσον μιλάμε πράγματι για βομβιστή αυτοκτονίας, απαιτείται ένα επίπεδο δεξιοτήτων για την κατασκευή της βόμβας και αυτό σημαίνει πως το άτομο (ο Αμπεντί) είτε είχε λάβει σχετική εκπαίδευση ή είχε πρόσβαση σε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δρ.Rickli επισημαίνει πάντως πως υπάρχουν ομοιότητες με την επίθεση στη συναυλία που διεξαγόταν στο Bataclan αλλά και στο Stade de France στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 όπου οι δράστες δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο χώρο, ωστόσο, η διαφορά αυτή την φορά ήταν πως στόχος ήταν έφηβοι και μικρά παιδιά.

Για την επικεφαλής ερευνητή στο think tank Henry Jackson Society, Nikita Malik πάντως η βόμβα που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ήταν «χαμηλής επένδυσης» για το Ισλαμικό Κράτος και η χρήση καρφιών και άλλων αιχμηρών αντικειμένων υποδεικνύει πως ήταν απλής κατασκευής αφού «μπορούσε να κατασκευαστεί από υλικά στα οποία ο καθένας έχει εύκολη πρόσβαση. Δεν απαιτεί κάποια εκπαίδευση ούτε επαφές με κάποια ομάδα- και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

Επίσης, όπως επισημαίνει, η συναυλία που ήταν ο στόχος της επίθεσης και το στάδιο γεμάτο κυρίως από γυναίκες και κορίτσια ήταν ένας πιο «εύκολος» στόχος που είχε ως σκοπό να τρομοκρατήσει τους Βρετανούς πολίτες.  

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…