Newsroom

Newsroom

Νορβηγία: Ομολόγησε τις πράξεις του ο ύποπτος

“Αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες” χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του, τις πράξεις του ο 32χρονος άνδρας σε βάρος του οποίου έχουν…

“Αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες” χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του, τις πράξεις του ο 32χρονος άνδρας σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διπλή φονική επίθεση στη Νορβηγία.
Ο δικηγόρος Γκήαρ Λίπσταντ είπε ότι ο πελάτης του, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του στο δικαστήριο τη Δευτέρα. “Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες” δήλωσε στο TV2 ο δικηγόρος.
“Βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την αστυνομία, αλλά είναι πολύ απαιτητικός ύποπτος”, δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ.
Επίσης, η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς για τις επιθέσεις στο Οσλο και το νησί Ουτόγια δήλωσε ότι έδρασε μόνος του. “Παραδέχτηκε τα γεγονότα, τόσο της βομβιστικής επίθεσης όσο και των πυροβολισμών, αλλά δεν παραδέχεται ποινική ενοχή”, δήλωσε ο κ. Σπόνχαϊμ.
“Λέει ότι ήταν μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να πιστοποιήσει όλα τα λεγόμενά του. Κάποιες από τις μαρτυρίες στο νησί μας έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα ως προς το αν υπήρχε ένας ή περισσότεροι ένοπλοι”, πρόσθεσε.
Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, αλλά δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων, καθώς τέσσερα άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται στο νησί.
Στο Όσλο, η αστυνομία ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν σοροί σε κτήρια που υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη και θεωρούνται επικίνδυνα για τη διενέργεια ερευνών. Η αστυνομία έχει επίσης επισημάνει ότι ενδέχεται να υπήρχε και συνεργός στις επιθέσεις της Παρασκευής.
Στο μεταξύ, βίντεο το οποίο “ανέβηκε” στο YouTube και υποκινεί σε “πόλεμο” κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων στο Όσλο, ο οποίος φοράει αδιάβροχη στολή και κρατάει ένα αυτόματο όπλο. Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο “Ιππότες Σταυροφοριών 2083”.
Παράλληλα, σε νορβηγική ιστοσελίδα συζήτησης (www.freak.no) υπήρχε σύνδεσμος που παρέπεμπε σε ένα βιβλίο 1.500 σελίδων υπό τον τίτλο “2083-Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας” με την υπογραφή Άντριου Μπέργουικ που φέρεται να είναι η αγγλική εκδοχή του Άντερς Μπρέιβικ.
“Είχε νεοναζιστικές διασυνδέσεις”
Επίσης, μία ευρωπαϊκή αντισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε χθες ότι ο συλληφθείς ως ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις της Παρασκευής στο Όσλο είχε επιχειρήσει να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε απορριφθεί εξαιτίας των νεοναζιστικών του διασυνδέσεων.
Ο Άντερς Γκρέιβερς, ιδρυτής της οργάνωσης “Σταματείστε την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης”, είπε ότι ο συλληφθείς Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει αίτηση πριν από 18 μήνες. Ο Μπρέιβικ είχε πει σε ανάρτησή του στο Ιντερνετ τον Δεκέμβριο του 2009 ότι είχε συζητήσει με την οργάνωση, αλλά ο Γκρέιβερς απάντησε ότι η οργάνωση δεν έχει καταγράψει κάτι τέτοιο. “Δεν είχε έρθει ποτέ σε επικοινωνία μαζί μας και δεν μας είχε ποτέ δώσει κάποια συμβουλή,” είπε ο Γκρέιβερς στο Reuters.
Αλλά όπως είπε ο ίδιος, είναι πιθανό ο Μπρέιβικ να είχε συμμετάσχει σε κάποια διαδήλωσή τους.
Πρόσθεσε ότι ένα από τα μέλη της οργάνωσης στις Νήσους Φερόες είχε ελέγξει τους “φίλους” του Μπρέιβικ στο Facebook και είχε διαπιστώσει ότι ένας από αυτούς χρησιμοποιούσε ως φωτογραφία στο προφίλ του μία του δανού νεοναζί ηγέτη Γιόνι Χάνσεν.
“Μας συμβούλευσε να μην επιτρέψουμε σε αυτόν τον τύπο να ενταχθεί στην οργάνωση ή να μπορεί να γράφει στον ‘τοίχο’ της σελίδας μας στο Facebook,” είπε ο συνιδρυτής της οργάνωσης Στίβεν Γκας.
Η οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι διαθέτει 30.000 οπαδούς στο Facebook, ιδρύθηκε από τον Γκρέιβερς και τον Γκας το 2007 με στόχο “να εμποδίσει το Ισλάμ να μετατραπεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη”. Ο Γκας είπε ότι η οργάνωση δεν είναι πολιτική και είναι αντίθετη τόσο στο Ισλάμ όσο και στο ναζισμό. Πραγματοποίησε την πρώτη της διαδήλωση το 2007 στις Βρυξέλλες την ημέρα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου παρότι οι αρχές το είχαν απαγορεύσει.
http://www.ethnos.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…