Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τους "φόβους" των Ρώσων

Η διεθνής ένταση εξακολουθεί να κυριαρχεί στην «κατάταξη των φόβων» που διακατέχουν τους ρώσους, παρότι την ίδια στιγμή μειώνονται οι φόβοι που σχετίζονται με την αύξηση του πληθωρισμού, και ελαχιστοποιούνται οι ανησυχίες που σχετίζονται με τις μειώσεις μισθών ή τις απολύσεις, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Πανενωσιακό Κ

57ac86791dc524604c8b4b01

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 16-17 Ιουλίου σε δείγμα 1600 ατόμων σε 130 κατοικημένες περιοχές, σε 46 περιφέρειες της Ρωσίας. Η απόκλιση στατιστικού λάθους δεν υπερβαίνει το 3,5 %. «Ο δείκτης των φόβων» (σε κλίμακα από το 0 έως το 100) δείχνει ότι αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ρώσοι είναι ότι όσο μεγαλύτερη σημασία δίνεται σ’ ένα ζήτημα, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να προκύψει πρόβλημα.

«Την πρώτη θέση» στην «κατάταξη των φόβων» που διακατέχουν τους ρώσους, εξακολουθούν να καταλαμβάνουν οι διενέξεις (μεταξύ των οποίων εμπόλεμες) μεταξύ των χωρών. Τον Ιούλιο, ο δείκτης που δείχνει σε ποιο βαθμό, ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των ρώσων πολιτών τους δημιουργώντας τους ανησυχίες, παρέμεινε στην ουσία στα ίδια επίπεδα, και συγκεκριμένα στις 21μονάδες), αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας.

Οι ερευνητές μάλιστα τον Ιούλιο διαπίστωσαν ότι «οι φόβοι « που σχετίζονται με την οικονομική δυσχέρεια και ορισμένα κοινωνικά προβλήματα, περιορίστηκαν. Έτσι οι φόβοι όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών στα διάφορα καταναλωτικά είδη και την απαξίωση των αποταμιεύσεων, υποχώρησαν από το 21 στο 17.

Παρόλα αυτά «αν ληφθούν υπ όψιν οι περισσότεροι δείκτες, μπορεί να ειπωθεί ότι η κατάσταση σήμερα είναι πιο τεταμένη απ ότι ήταν πέρυσι» επισημαίνουν στην VITSIOM. Ιδιαιτέρα οι φόβοι που σχετίζονται με την διεθνή ένταση τον Ιούλιο ήσαν στο σημείο 10, ενώ ο δείκτης των φόβων που είχαν σχέση με την οικονομική κατάσταση είχε φθάσει στο σημείο 7.

Τον Ιούλιο οι ρώσοι άρχισαν να ανησυχούν λιγότερο για την έξαρση της εγκληματικότητας και των ταραχών εντός της χώρας. Και οι δύο αυτοί δείκτες κατέγραψαν αντίστοιχα στα μέσα του καλοκαιριού αρνητικό πρόσημο: μείον ένα (από το 5 που ήταν τον Ιούνιο) και μείον 3 (από το 2 που ήταν τον Ιούνιο. Εν τούτοις, και οι δύο αυτοί δείκτες σημείωσαν άνοδο σε σχέση με το Ιούλιο του 2015 (μείον οκτώ και μείον εννέα αντίστοιχα).

Η πιθανότητα των φυσικών καταστροφών ανησυχεί φέτος περισσότερο από πέρυσι τους Ρώσους(μείον τρεις μονάδες σε σχέση με τις δεκατρείς μονάδες που ήταν τον Ιούλιο του 2015).

«Την ίδια στιγμή οι δείκτες των φόβων που σχετίζονται με την μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και τις απολύσεις, μειώθηκαν στο ελάχιστο (-14 και —30αντίστοιχα). ΟΙ φόβοι που σχετίζονται με μια πιθανή επιδείνωση της υγείας και την δυνατότητα παροχής ιατρικής περίθαλψης βρίσκονται σήμερα (στο —2) στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (-3). Υπό το φώς όλων των αλλαγών που έχουν συντελεστεί, η οικογένεια παραμένει για τους ρώσους πολίτες ένα σταθερό στήριγμα. Ο δείκτης των φόβων που σχετίζεται με τις ενδοοικογενειακές διενέξεις παρουσίασε κατά την διάρκεια του έτους διακυμάνσεις μεταξύ του —41 και του-48, ενώ τον Ιούλιο έφθασε το —46,» όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ο γενικός Διευθυντής της VITSIOM Βαλέρι Φιόντοροφ, επεσήμανε, ότι τον Ιούλιο, οι κοινωνικές διαθέσεις των ρώσων κατέγραψαν σε κάποιο βαθμό βελτίωση, « πρωτίστως εξαιτίας της σταθεροποίησης που παρατηρήθηκε στον τομέα της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και της παραδοσιακής ραστώνης που παρατηρείται κατά την περίοδο των διακοπών».

«Η πολίτική φόρτιση που παρατηρείσαι σε σχέση με τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές για τον Σεπτέμβριο, προς το παρόν δεν προκαλούν κάποιες αρνητικές διαθέσεις που ενδεχομένως αρχίζουν να εκδηλώνονται καθώς πλησιάζουμε την ημέρα της ψηφοφορίας. Με δεδομένη αυτή την πραγματικότητα, η διεθνής ένταση δεν μειώνεται, και αυτό το επιβεβαιώνει η πολιτική κρίση στην Τουρκία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Δυτική Ευρώπη, η κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, και το αληθινό δράμα που εκτυλίχθηκε σε σχέση με την απόφαση που ελήφθη να μην επιτραπεί σε όλους τους ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα του Ρίο. Όλα αυτά, άρχισαν και πάλι να αναδεικνύουν στην πρώτη θέση του «χάρτη των φόβων» που κυρίευσαν τους ρώσους τον Ιούλιο, τους φόβους εκείνους που σχετίζονται με την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο». Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της VTSIOM Βαλέρι Φιόντοροφ.

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

kasselakis19

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε οτι συνομίλησε με τον Γιάννη Καλλιάνο, μετά την απώλεια του…

Αμετανόητος ο Βαρτζόπουλος: «Η έκφρασή μου “η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση” είναι σωστή επιστημονικά»

6184096

Αμετανόητος ο Βαρτζόπουλος: «Η έκφρασή μου “η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση” είναι σωστή επιστημονικά»

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επιμένει στις αδιανόητες δηλώσεις του για τις γυναικοκτονίες

Άναψαν τα αίματα» στο κοινοβούλιο της Γεωργίας: Βουλευτής χτύπησε στο κεφάλι συνάδελφό της με ένα μπουκάλι νερό (video)

γεωργια

Άναψαν τα αίματα» στο κοινοβούλιο της Γεωργίας: Βουλευτής χτύπησε στο κεφάλι συνάδελφό της με ένα μπουκάλι νερό (video)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο