Newsroom

Newsroom

Οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις στο Μνημόνιο

Τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο μνημόνιο εντόπισε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, υποβάλλοντας την έκθεσή της στην ολομέλεια. Οι…

Τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο μνημόνιο εντόπισε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, υποβάλλοντας την έκθεσή της στην ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές που αντιβαίνουν το ελληνικό Σύνταγμα είναι εκείνες που αναφέρονται στην μείωση των ελάχιστων μισθών, στη διαιτησία αλλά και την κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας.

Το μνημόνιο ορίζει ότι οι ελάχιστοι μισθοί (που ορίζονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) θα μειωθούν κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012 ενώ για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μειωθούν κατά 32% χωρίς περιοριστικούς όρους. Ως εκ τούτου, αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων.
Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής βάσει του Συντάγματος αναφέρει σχετικά: «Γίνεται γενικώς δεκτό ότι το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος περιορίζει την παντοδυναμία του νομοθέτη καθόσον αφορά τη συλλογική αυτονομία και ότι η συλλογική διαπραγμάτευση οφείλει να αναγνωρισθεί ως ο κύριος ρυθμιστικός παράγων των εργασιακών σχέσεων», σημειώνει η έκθεση, ενώ προσθέτει πως «το εάν εν προκειμένω υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος, και κυρίως εάν θα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, αποτελεί ζήτημα το οποίο τελικά θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια, εφόσον το ζήτημα τεθεί ενώπιόν τους κατόπιν σχετικής δικαστικής προσφυγής».
Όσον αφορά τη διαιτησία, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τονίζει πως τίθεται το ερώτημα, στον βαθμό που η διαιτησία θα είναι πλέον προαιρετική, δηλαδή η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών, εάν είναι συνταγματικός ο περιορισμός της εν λόγω προαιρετικής διαιτησίας, λαμβανομένης υπόψη της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος, συμφώνως προς την οποία, σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ρύθμιση των όρων εργασίας γίνεται με κανόνες που θέτει η διαιτησία.

Για την προτεινόμενη διάταξη με την οποία προβλέπεται η κατάργηση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θεωρεί ότι το μόνο όριο που θα παραμένει για την προστασία των εργαζομένω από την απόλυση, θα είναι η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

Μαρίνα Σάττι: Τραγούδησε στο σχολείο που φοιτά η αδερφή της και έφυγε βιαστική από την πίσω πόρτα (Video)

Σάττι 2

Μαρίνα Σάττι: Τραγούδησε στο σχολείο που φοιτά η αδερφή της και έφυγε βιαστική από την πίσω πόρτα (Video)

Το παρασκήνιο της… φυγάδευσης της Μαρίνας Σάττι – Γιατί απέφυγε να κάνει δηλώσεις;