Ζητούν παιδικά βιβλία χωρίς γουρούνια για να μην προσβληθούν μουσουλμάνοι και Εβραίοι

Τις αντιδράσεις πολλών Βρετανών βουλευτών έχει προκαλέσει η  σύσταση του εκδοτικού οίκου Oxford University Press (OUP) προς τους συγγραφείς, να…

peppa

Τις αντιδράσεις πολλών Βρετανών βουλευτών έχει προκαλέσει η  σύσταση του εκδοτικού οίκου Oxford University Press (OUP) προς τους συγγραφείς, να αποφεύγουν τις αναφορές σε χοίρους, λουκάνικα ή άλλες λέξεις που μπορεί να σχετίζονται με αυτά στα παιδικά βιβλία. Ο λόγος; Για να μην προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι!

Οι συστάσεις έγιναν γνωστές στη διάρκεια μιας συζήτησης στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC4 με θέμα την ελευθερία του Τύπου, μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Charlie Hebdo.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής Τζιμ Νότι, η σύζυγος του οποίου θα δημιουργήσει μια εκπαιδευτική σειρά για τον OUP, δήλωσε: «Έλαβα μια επιστολή εδώ την οποία απέστειλε ο OUP προς έναν συγγραφέα που γράφει κάτι για μικρά παιδιά. Μεταξύ των πραγμάτων που απαγορεύονται στο κείμενο που έχει ζητήσει ο OUP είναι τα ακόλουθα: οι χοίροι, τα λουκάνικα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκληφθεί ως χοιρινό».

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα αυτιά των ακροατών και πήρε μεγάλες διαστάσεις. «Αν ένας αξιοσέβαστος εκδοτικός οίκος που συνδέεται με έναν ακαδημαϊκό ίδρυμα λέει ότι πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο στο οποίο δεν μπορείς να αναφέρεις τα γουρούνια επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν, τότε είναι απλώς γελοίο», πρόσθεσε ο Νότι.

Η απάντηση του OUP, ήταν ότι «δεν απαγόρευσε εντελώς τους χοίρους ή το χοιρινό από τα βιβλία του» και ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατα αλλαγές στις συστάσεις του. Οι αντιδράσεις στη Βρετανία είναι έντονες τη στιγμή που στο παιδικό κοινό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή η τηλεοπτική σειρά «Πέππα, το γουρουνάκι».

«Πώς στο καλό μπορεί κάποιος να θεωρήσει προσβλητική τη λέξη “γουρούνι” ή “χοιρινό”; Καμία λέξη δεν είναι προσβλητική. Το συγκείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται μπορεί να είναι προσβλητικό», διερωτήθηκε ο συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Ντέιβις.

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εβραϊκής Ηγεσίας στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι η εβραϊκή θρησκεία απαγορεύει μεν την κατανάλωση χοιρινού, «όμως όχι την αναφορά του ονόματος ή την αναπαράσταση του ζώου».

Για  «ανοησίες» έκανε λόγο ο βουλευτής των Εργατικών και μουσουλμάνος Χάλιντ Μάχμουντ, και πρόσθεσε ότι «όταν οι άνθρωποι το παρατραβάνε, τότε όλη η συζήτηση απαξιώνεται».

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…