Newsroom

Newsroom

Ζάεφ: Μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας ακόμα και μέσα στο Μάρτιο

Αισιόδοξος πως μπορεί αν βρεθεί λύση στο Μακεδονικό ζήτημα ακόμα και μέσα στον Μάρτιο είναι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

5a90318a1dc524486b8b4570

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «Balkan Insight» υποστήριξε πως μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο, αν υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές αυτό θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα.

«Θα ήταν καλό να το ολοκληρώσουμε μέχρι τον Ιούνιο, διότι αυτό θα ενθάρρυνε μια απόφαση [από τις Βρυξέλλες] για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Γνωρίζω ότι κάθε μήνας που περνάει [χωρίς λύση] δεν θα είναι προς όφελός μας» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Η επιθυμία και η φιλοδοξία μου, καθώς και του καθενός από εμάς που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, είναι να επιτύχουμε μια λύση για την ονομασία μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δεν θα μας βοηθήσει εάν το καθυστερήσουμε γιατί υπάρχουν πάντα ανταγωνιστικές δυνάμεις που είναι αντίθετες προς μια λύση».

Αναφερόμενος, ο Ζόραν Ζάεφ στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για λύση στο ζήτημα αναφέρει:

«Είμαι πεπεισμένος ότι πάνω απ ‘όλα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει πραγματικά να βρεθεί μια λύση. Βλέπω ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών [Νίκος Κοτζιάς] καταβάλλει επίσης προσπάθειες. Διατηρώ το ίδιο συναίσθημα που με οδηγεί από την αρχή – ότι είναι δυνατή μια λύση. Αλλά ταυτόχρονα, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελικά λύση ο Ζόραν Ζάεφ απαντάει κατηγορηματικά:

«Και οι δύο πλευρές δεν θα πρέπει να θέτουν ζητήματα που καθιστούν αδύνατη μια λύση. Είμαι ειλικρινά αφοσιωμένος στην εξεύρεση ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, σκεπτόμενος κυρίως τον ελληνικό λαό. Επειδή αυτή είναι μια προσπάθεια για μια βιώσιμη λύση και όχι κάποια παράκαμψη, χειραγώγηση ή το να πει ψέματα ο ένας στον άλλο … » προσθέτει.

«Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να οδηγούμαστε από γεγονότα. Δεν έχω κανένα δίλημμα όταν πρόκειται για τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, παίρνουμε το βόρειο ή το ανώτερο τμήμα της, το νότιο μέρος ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό τμήμα στη Βουλγαρία. Αν σεβαστούμε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε μια λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε πράγματα που θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα που θα μας φέρουν μόνο πιο μακριά από μια λύση» υπογραμμίζει ο Ζόραν Ζάεφ.

Καθώς ο δημοσιογράφος του ζητάει να βάλει έναν αριθμό σε μία κλίμακα από το 1- 10 σε πιο επίπεδο βρίσκονται οι τρέχουσες διμερείς συνομιλίες για την ονομασία ο Ζάεφ απαντάει:

«Κανείς άλλος δεν έχει τεστάρει την αισιοδοξία μου με αυτόν τον τρόπο. Αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να την ορίσω με αριθμό. Είμαι αισιόδοξος, αν και όχι πλήρως, αλλά θα έβαζα ένα οκτώ» κατέληξε ο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…