Newsroom

Newsroom

Υπερψηφίστηκαν τα άρθρα για τη φορολογία ακινήτων στη Βουλή

    Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας…

vouli 9

 

 

Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Το συγκεκριμένο ν/σ περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων άλλων υπουργείων. Σχετικά με το άρθρο 39 για το νέο σύστημα πιστοποίησης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, επί του οποίου είχε παρατηρηθεί διάσταση ανάμεσα στην εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η κ. Πατριανάκου δήλωσε πως το υπερψηφίζει «με την πολιτική επιφύλαξη πως ο υπουργός θα το αποσύρει στην Ολομέλεια».

Σε παρατήρηση του προεδρεύοντος της Επιτροπής Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, πως τέτοια επιφύλαξη δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, η κ. Πατριανάκου δήλωσε ότι επειδή δεν θέλει να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα, υπερψηφίζει το άρθρο και καλεί τον υπουργό στην Ολομέλεια να το αποσύρει.

Νωρίτερα στην Επιτροπή Οικονομικών είχε εμφανιστεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης για το άρθρο 30, το οποίο αφορά τη διαδημοτική κινητικότητα.

Κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η κ. Πατριανάκου είχε παρατηρήσει πως μέσα στη διάταξη για τη διαδημοτική κινητικότητα, περιλαμβάνονται ινστιτούτα που προβλέπεται να καταργηθούν, λέγοντας ότι «αυτό είναι ένα ρουσφέτι που πάει να γίνει σε κάποιους που καλύπτονται πίσω από μεταρρυθμιστικές διατάξεις». Είχε δε ζητήσει την προσωπική εμφάνιση του υπουργού Εσωτερικών στην Επιτροπή, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι υπάρχουν δήμοι με αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά με έλλειψη προσωπικού (πχ μηχανικούς), το οποίο πλεονάζει σε άλλους δήμους. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα χαοτικό σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων, και εμείς ερχόμαστε να παντρέψουμε τις ανάγκες των δήμων, με τις επιθυμίες υπαλλήλων να μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία, με κριτήριο το τι χρειάζεται κάποιος δήμος», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η όλη διαδικασία θα είναι υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν (πάντα με δικό τους αίτημα), θα τεθούν για έναν μήνα σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να προσμετρηθούν στην κινητικότητα του 2013, αλλά χωρίς κανέναν κίνδυνο απόλυσης.

Εκ μέρους της ΝΔ δεν υπήρξαν ερωτήσεις ή παρατηρήσεις προς τον υπουργό -και η εισηγήτρια του κόμματος δήλωσε πως υπερψηφίζει το άρθρο 30.

Οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων δεν διαφοροποιήθηκαν ως προς τα επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει κατά την πρώτη ανάγνωση, ενώ ο αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος δεν είχε τοποθετηθεί προχθές, πρότεινε τη μείωση στο μισό των φορολογικών συντελεστών για τα εντός σχεδίου οικόπεδα, ή την ολοκληρωτική απαλλαγή τους από τον φόρο, ενώ υποστήριξε πως και η οριζόντια φορολόγηση των ακινήτων συνιστά πρόσκομμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…