Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017

Με 152 ψήφους υπέρ και 146 κατά σε σύνολο 298 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2017.

584ba2d21dc52436368b46b1

Με την ονομαστική ψηφοφορία και την υπερψήφιση από ους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση. Από την ψηφοφορία απουσίασε για λόγους υγείας ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ψήφισε ναι με επιστολική ψήφο, αλλά δεν καταμετρήθηκε. Απούσα από τη Νέα Δημοκρατία ήταν η βουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. 

Αλ. Τσίπρας: Εκλογές το 2019 – Υπερκαλύψαμε τους στόχους

«Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μάς ανέθεσε με πλατιά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» είπε, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

Υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο, από 0,5% στο 1,1% και μάλιστα για δεύτερη χρονιά και έτσι δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Η οικονομία,όπως τόνισε, επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του 2016.

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε επίσης, και τόνισε: «Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».

Εκλογές ζήτησε ξανά ο Μητσοτάκης

Να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, είπε ότι «Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και την μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε κάλα, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια».

«Πρώτο αναπτυξιακό προϋπολογισμό γενικής αποδοχής μετά από μια 8ετία» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2017 ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, παρατηρώντας ότι μέσω της μείωσης του στόχου του πλεονάσματος απελευθερώνεται δημοσιονομικός χώρος για σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας και βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, ο Δ. Παπαδημητρίου, με αφορμή σχετική παρέμβαση της βουλευτίνας της Ν.Δ., Ντ. Μπακογιάννη, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του για την φορολογία των επιχειρήσεων (διαβάστε αναλυτικά).

Τις σελίδες του προϋπολογισμού αναγκάστηκε να υποδείξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Ν.Δ. η οποία παρέλειψε να διαβάσει τις αυξήσεις για την Παιδεία και την Υγεία, ΕΦΚΑ και τα νοσοκομεία:


Τσακαλώτος: Θεσμοί και ΔΝΤ διαφωνούν για κόφτη και μέτρα το 2019

Ο καβγάς «για τον κόφτη και για το εάν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός» γίνεται λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ.Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης του «κόφτη», αλλά και της ύπαρξης νέου μηχανισμού από το 2019 και μετά. Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ μετά το 2019.

«Ο πιο εύκολος τρόπος να σας εξηγήσω είναι να σας πω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον Μάιο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από τη μία πλευρά και το ΔΝΤ από την άλλη. Το ΔΝΤ λέει ότι εδώ που είμαστε και με τα μέτρα που πήραμε, το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη, ενώ το ΔΝΤ υποστήριζε το αντίθετο. Άρα όταν λέω ότι η διαφορά μας με το ΔΝΤ είναι 300 εκατ. ευρώ, αυτή αφορά το 2018», είπε ο υπουργός.

Π. Καμμένος: Ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός με κυβέρνηση Ν.Δ.;

Ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός εάν κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ. και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Όλα ξεκινούν με μία από καρδιάς συνέντευξη που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, όταν είπε στον ΣΚΑΪ ότι “εμείς θα δεχόμαστε 100% αυτά που ζητά ο Σόιμπλε και όχι μόνο αυτά αλλά και παραπάνω”», είπε ο κ. Καμμένος. «Όλα ξεκινούν με μία από καρδιάς συνέντευξη που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, όταν είπε στον ΣΚΑΪ ότι “εμείς θα δεχόμαστε 100% αυτά που ζητά ο Σόιμπλε και όχι μόνο αυτά αλλά και παραπάνω”», είπε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Θα ψήφιζαν μέτρα πάνω από 8,8 δισ., βασισμένα στο πλεόνασμα του 4,5% για το οποίο είχαν δεσμευθεί για την περίοδο 2016 – 2019. Οι επικουρικές θα είχαν εκμηδενιστεί. Οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στο ΑΤΜ μείωση πάνω από 50% στο εισόδημά τους. Δεν θα απολάμβαναν του προνομίου της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ενώ σήμερα προστατεύθηκαν. Η ανεργία θα είχε εκτοξευτεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης θα απέλυε 15.000 υπαλλήλους, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε υπογράψει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ».

Φ. Γεννηματά: Έχετε δεχθεί μόνιμο «κόφτη» και μέτρα μέχρι το 2020

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποδεχθεί τον μόνιμο ενισχυμένο «κόφτη» και πολλά δισ. μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2020, τόνισε η επικεφαλής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Ό,τι και να εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού», υποστήριξε σε ό,τι αφορά τις παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, υπάρχει τρόπος για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αποτελείται από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», τόνισε η κ. Γεννηματά. Ο προϋπολογισμός αποτελεί την τελική πράξη επίθεσης στη μεσαία τάξη και σε όποιον παράγει ακόμα στη χώρα, υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ είπε ότι η φορολόγηση γίνεται το 2017 ακόμη περισσότερο κοινωνικά άδικη.

Τζανακόπουλος: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και το λέμε κοιτώντας με ευθύτητα στα μάτια τον Ελληνικό λαό» ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε ακόμη στα «δύο ανταγωνιστικά μεταξύ τους σχέδια τα οποία τέθηκαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αυτές τις ημέρες, δύο σχέδια με διαφορετικές καταγωγές, διαφορετικό ήθος και πολιτικές προτεραιότητες, αλλά και κοινωνικές εκπροσωπήσεις».

Από τη μία πλευρά, είναι «οι ανάγκες του κόσμου της εργασίας, των ανέργων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τη διαχείρισή της στην περίοδο 2010-2014» και από την άλλη «οι ανάγκες του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και της ολιγαρχίας».

Δ. Κουτσούμπας: Ρουφάτε αίμα ακόμη και από τους αμειβόμενους με 700 ευρώ

«Πραγματικός αντίπαλος του λαού δεν είναι μόνο το κουαρτέτο των δανειστών αλλά και η ελληνική αστική τάξη, την οποία υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν χωράει καμιά αναμονή, ούτε ανοχή απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν σας σώζει ούτε ο Πανάγιος Τάφος».

Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να σας δώσουν πλέον κανένα συγχωροχάρτι. Τα τρικ εξαπάτησης τα έχουν μάθει απ’ έξω και ανακατωτά», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και εκτίμησε ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για την ανάγκη να μπει ένα «τέλος στη λιτότητα», δεν αφορούν κάποια ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων, αλλά αφορούν άμεσα και έμμεσα την κρατική ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σφοδρά πυρά Σκουρλέτη κατά ΝΔ με αιχμές για πολιτική και προγραμματική επικοινωνία της με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Για ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική επικοινωνία της ΝΔ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη Βουλή. Ο υπουργός τη ΝΔ «να δει ποια συμφέροντα συνδέουν στελέχη της Ν.Δ. με την SOCAR», η οποία αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό για την ΔΕΣΦΑ τόνισε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της ΝΔ για τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σκουρλέτης,είπε: «Εάν θέλετε να μετατρέψετε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας σε υποκατάστημα, παράρτημα ή πρακτορείο του Σόιμπλε, αυτό τον ρόλο σας τον χαρίζουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Λογομαχία Καμμένου-Λυκούδη – «Είστε πολύ νεότερος στη Βουλή για να μου λέτε αν θα κάνω διάλογο»

Λογομαχία είχαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πάνος Καμμένος με τον προεδρεύοντα την ώρα της ομιλίας του Σπύρο Λυκούδη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διεκόπη αρκετές φορές από βουλευτές της ΝΔ με αποτέλεσμα να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους από βήματος, γεγονός που εκνεύρισε τον κ. Λυκούδη ο οποίος τον κάλεσε να μην κάνει διάλογο. «Είστε πολύ νεότερος στη Βουλή για να μου λέτε αν θα κάνω διάλογο» αντέδρασε ο Πάνος Καμμένος προσθέτοντας ότι η Βουλή είναι ο τόπος της Δημοκρατίας και του Διαλόγου.

Για εξωφρενικά ψεύδη κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ο Κοντονής

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής καταλογίζοντας της πανικό, ενώ έκανε λόγο για αλήθειες και ψέματα που αποκαλύπτονται και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που έχει την θέληση να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

«Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα της τάξεως του 4,5% και εμείς πετύχαμε συμφωνία για μικρότερα; Ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μειώσει το χρέος και μπαίνουμε στη διαδικασία με βραχυπρόθεσμα μέτρα ενώ εσείς περιμένατε το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του από τον κ. Σόιμπλε;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής.

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα