Newsroom

Newsroom

Υπάρχουν και χειρότερα: Ο ούγγρος κεντρικός τραπεζίτης υπεξαίρεσε και μοίρασε σε συγγενείς του 1 δισ. δολάρια

Μέγα σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Ουγγαρία από την αποκάλυψη ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, πρώην υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν υπεξαίρεσε περίπου 1 δισ. δολάρια.

57441e481dc524de388b4952

Ο Γκιόργκι Ματόλκσι, φέρεται συγκεκριμένα να άντλησε περί το 1 δισεκατομμύριο από τα συνολικά κέρδη των 1,8 δισ. δολαρίων που σημείωσε η Τράπεζα της Ουγγαρίας το 2014 και εκμεταλλευόμενος τη νομοθεσία που δεν υποχρεώνει την κεντρική τράπεζα να δώσει μέρισμα στην κυβέρνηση, να τα διοχέτευσε σε έξι ιδρύματα που θέσπισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα κεφάλαια κατά το δοκούν παρέχοντας ενίοτε υποτροφίες και συχνότερα αγοράζοντας πολυτελείς επαύλεις, διάσημα έργα τέχνης, ακόμη και σφαίρες και όπλα για τους προσωπικούς του σωματοφύλακες. Ορισμένες φορές χρηματοδοτούσε εκδόσεις βιβλίων που είχε γράψει ο ίδιος ή που αφορούσαν τον ίδιο.

Τα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια μετά την παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και εμφανίζουν ένα δαιδαλώδες δίκτυο συγγενών του Ματόλκσι να νέμεται το δημόσιο χρήμα της Ουγγαρίας. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ουγγαρίας είχε την προστασία του Ούγγρου πρωθυπουργού που κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να τηρηθεί μυστικότητα σχετικά με τα κεφάλαια των έξι ιδρυμάτων.

Την κλίμακα της διαπλοκής είχε προφανώς αντιληφθεί το τοπικό γραφείο της Διεθνούς Διαφάνειας που τόνισε πέρυσι ότι η διαφθορά υπό τον Όρμπαν είναι «συγκεντρωτική» και «συστηματικά οργανωμένη». Αντιμέτωπος εν τω μεταξύ με την κατακραυγή της ουγγρικής κοινής γνώμης, ο Ματόλκσι δεσμεύθηκε να διοχετεύσει περίπου 177 εκατ. δολάρια στο υπουργείο Οικονομικών ενώ ο Όρμπαν συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του 2017 νομοσχέδιο που επιτρέπει σε περισσότερες κρατικές εταιρείες να κρατούν μυστικά τα οικονομικά τους.

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι η Εισαγγελία, που επανειλημμένως αρνήθηκε τα αιτήματα για έρευνες στις δραστηριότητες της κεντρικής τράπεζας, συναίνεσε μόλις την περασμένη εβδομάδα, αλλά διευκρίνισε πως οι έρευνες δεν αφορούν εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουγγαρίας είναι σύζυγος της επικεφαλής του τομέα ανθρώπινων πόρων στην Τράπεζα της Ουγγαρίας.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…