Newsroom

Newsroom

Χωρίς συμφωνία για το χρέος πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίαζε το EuroWorking Group, εν όψει του σημερινού Eurogroup, με την απόσταση ωστόσο να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους.

57278acd1dc52484298b46f3 1

Παράγοντας της ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή. O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

Πάντως, στην ελληνική πλευρά υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι, πέρα από το θέμα του χρέους, στη σημερινή συνεδρίαση θα δοθεί το “ΟΚ” για την εκταμίευση μίας δόσης που θα κυμαίνεται περίπου στα 10-11 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος

Λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στοιχεία για αυτήν την ανάλυση είχαν διαρρεύσει κατά το παρελθόν, όμως εντύπωση προκαλεί ότι δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς να έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Στην έκθεση το Ταμείο μιλά για την ανάγκη μιας εμπροσθοβαρούς και άνευ όρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει, η χώρα πρέπει να λάβει άμεσα «παραχωρήσεις» σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια, με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μετάθεση πληρωμών και σταθερά επιτόκια. Αυτό, εκτιμά, θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να εκπληρώσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης. Όπως λέει, χωρίς τέτοιες κινήσεις, το χρέος θα εκτοξευτεί στο 250% του ΑΕΠ το 2060.

Πηγές από το Μαξίμου σχολιάζουν πως «είναι οι γνωστές θέσεις του ΔΝΤ». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως σε κάποια σημεία τα όσα αναφέρονται στην ανάλυση ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς και σε κάποια άλλα όχι, αναφερόμενοι στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ταμείο.

«Απαράδεκτη η θέση του ΔΝΤ»

Γερμανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι απίθανη μία συμφωνία για το χρέος την Τρίτη. Η δήλωση αυτή θυμίζει κατά πολύ όσα είχε τονίσει πριν λίγες μέρες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας πως τέτοιου είδους προτάσεις δεν θα αποδεκτές με εκείνον υπουργό.

Αντί γι’ αυτό, αναφέρει το Reuters, η Γερμανία υπολογίζει στην Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να πείσει τα υπόλοιπα στελέχη στο Ταμείο να υποχωρήσουν στην απαίτηση για απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα. Σκοπός είναι να δεχθούν έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και τα δεδομένα.

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…