"Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" – Η πραγματική πηγή έμπνευσης για τον Τσαρλς Ντίκενς

Ένας ιστορικός ισχυρίζεται ότι η διάσημη «Χριστουγενιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς, ο μοναδικός μεγάλος χριστουγεννιάτικος μύθος της σύγχρονης λογοτεχνίας, εμπνεύστηκε από τις επισκέψεις του συγγραφέα στην Κορνουάλη, ενώ ο χαρακτήρας του Jacob Marley υπήρξε στα αλήθεια και ήταν ένας γιατρός που ζούσε εκεί.

5a3bccea1dc524d3198b457a

Ο Μπάρι Γουέστ, 56 ετών, έχει πραγματοποιήσει για αρκετά χρόνια σχολαστική έρευνα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύει ότι οι επισκέψεις του Ντίκενς ενέπνευσαν μία σειρά σημαντικών πτυχών της ιστορίας, όπως ορισμένα τοπία και έναν από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες της αγαπημένης ιστορίας των Χριστουγέννων. Ο ισχυρισμός του είναι ότι η έμπνευση για τον Jacob Marley ήταν ένας γιατρός με το όνομα Miles Marley, του οποίου κατάφερε να ανακαλύψει και για τον τάφο στην εκκλησία St Endellion.

Ο Ντίκενς ήταν γνωστό ότι επισκέφθηκε την Κορνουάλη αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του και λίγο καιρό πριν γράψει τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία. Ο ερευνητής, ο οποίος μελετά την ιστορία της Κορνουάλης ως χόμπι, άκουσε φήμες για τη σχέση μεταξύ Dickens, Marley, Χριστουγέννων και Κορνουάλης, και προσπάθησε να συνδέσει τα γεγονότα πίσω από τις ιστορίες. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να επιβεβαιώσει τη σύνδεση και να ανακαλύψει το πραγματικό πρόσωπο μέσα από το οποίο γεννήθηκε αυτός ο χαρακτήρας.

Το βιβλίο διατρέχουν τα δύο θέματα, που έχουν κομβική σημασία στο έργο του Ντίκενς: η κοινωνική αδικία και η συνακόλουθη φτώχεια, δύο από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της βικτωριανής Αγγλίας, που βίωνε τον άκρατο καπιταλισμό της Βιομηχανικής Επανάστασης.