Χρήματα σε πρόσφυγες και μετανάστες για να μην καταθέτουν αίτηση ασύλου σε δεύτερο βαθμό

Από 500 έως 1.000 ευρώ προτίθεται να προσφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πρόσφυγες και μετανάστες, των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί, με σκοπό να μην ασκήσουν το δικαίωμα για προσφυγή σε δεύτερο βαθμό, αποδεχόμενοι την «εθελούσια απέλασή» τους. Η απόφαση αυτή μοιάζει με έμμισθη συναλλαγή που εμπορεύεται το αναφαίρετο δικαίωμα προσφύγων και μεταναστών στην άσκηση αιτημάτων ασύλου σε όλους τους βαθμούς.

570787851dc524311f8b4b3c

Όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, θα κατατεθεί άμεσα η σχετική εγκύκλιος, στην οποία θα δίνεται διορία πέντε ημερών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης της υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι αν θα προσφύγουν στο δεύτερο βαθμό ή αν θα ενταχθούν στα προγράμματα «εθελούσιας επιστροφής». Όσοι ασκήσουν το δικαίωμα για εξέταση του αιτήματος σε δεύτερο βαθμό θα χάσουν το… προνόμιο της καταβολής ποσού για να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής του. 

Αναφορικά με όσους έχουν καταθέσει ήδη αίτημα ασύλου σε δεύτερο βαθμό, θα λάβουν παράταση έως τις 9 Απριλίου για να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών. 

Κατά τον υπουργό, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία προσπάθεια για να ξεμπλοκάρει το παιχνίδι της κατάχρησης του ασύλου και να διεκπεραιώνεται η διαδικασία γρηγορότερα. 

«Νομίζουμε ότι αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν όλα τα νομικά εχέγγυα να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η χορήγηση ασύλου και η διεκπεραίωση του αιτήματός τους… Πιστεύουμε ότι αυτό που ακούγεται δύσκολο, είναι έντιμο, είναι καθαρό, δημιουργεί μια εντιμότητα στη διαδικασία ασύλου, προσφυγών και οικειοθελούς επιστροφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η ιδιάζουσα αυτή πρακτική, που συνομολογήθηκε στα πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, όταν εφαρμοστεί θα σκοντάφτει στις διατάξεις της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού αυτή ορίζει ρητά το δικαίωμα άσκησης αιτήσεων ασύλου σε όλους τους βαθμούς.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…