Newsroom

Newsroom

"Welcome to New York": Η πορεία προς την πτώση…

Ντομινίκ Στρος - Καν

welcome to new york.2jpg

Mε αφορμή τη δικαστική υπόθεση γύρω από το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε με τον Ντομινίκ Στρος – Καν, γυρίστηκε το φιλμ του Abel Ferrara “welcome to New York” που μπορούμε να δούμε από σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και μας προσφέρει μία στιβαρή ερμηνεία, με θεατρικές εξάρσεις και μονολόγους, σε μία ταινία που κατά τα άλλα εξελίσσεται αργά και κουραστικά σε ορισμένα σημεία, αφήνοντας σημαντικά κενά και αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις της. Περισσότερους “πόντους” παίρνει στο κομμάτι της σκιαγράφησης μιας προσωπικότητας που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση, παρά στην προσπάθεια αποκάλυψης του σκοτεινού κόσμου της πολιτικής εξουσίας. 

welcome to new york

Ο Ντεβερό είναι ένας πανίσχυρος πολιτικός με σεξουαλικές εμμονές, ο οποίος με τη βοήθεια της γυναίκας του ετοιμάζεται να αναλάβει την γαλλική προεδρία. Σε ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη παρενοχλεί σεξουαλικά μια καμαριέρα και συλλαμβάνεται με κίνδυνο να τιναχτεί η φήμη του και η καριέρα του στον αέρα. Ο πρωταγωνιστής δεν υποκύπτει σε μεταμέλεια και ηθικολογία και προσπαθεί να προσεγγίσει υπαρξιακά κα φιλοσοφικά το σφάλμα του, αναγνωριζόντας στον εαυτό του πλευρές της προσωπικότητας του που δεν έχει τη δύναμη, ούτε τη θέληση να απαρνηθεί. Ο Ντεβερό είναι ένοχος και το γνωρίζει, η ταινία δεν τον αθωώνει ποτέ επί της ουσίας, ο ίδιος ωστόσο επιμένει να ακροβατεί ανάμεσα στα ένστικτα, τις ορμές και την εσωτερική του μάχη. 

welcome to new york

Το σενάριο είναι σε μερικά σημεία ρηχό και κινείται σε χαμηλά επίπεδα έντασης (εκτός από ορισμένες λυρικές εξάρσεις του Ζεράρ Ντεπαρτιέ), ενώ παραμένει αμφίβολο εάν ο στόχος ήταν η αποκάλυψη ενός εξουσιαστικού κόσμου βρώμικου και διεφθαρμένου ή η περιγραφή μιας ταραγμένης και ιδιόρρυθμης προσωπικότητας. 

Η ταινία πάντως δεν πέρασε… απαρατήρητη λόγω της ομοιότητας με την περίπτωση του Στρος Καν. 

«Ο Στρος Καν είναι αηδιασμένος και τρομαγμένος από την ταινία αυτή και ζήτησε από τους δικηγόρους του να καταθέσουν μήνυση για δυσφήμηση εξαιτίας των κατηγοριών για βιασμό και για τους υπαινιγμούς που εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας», είχε τονίσει ο δικηγόρος του μετά την επίσημη προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ των Καννών.

Πριν την έναρξη της ταινίας, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ – εκτός ρόλου – εξηγεί σε δημοσιογράφους πως είναι να παίζεις κάποιον που είναι «αντιπαθητικός» και να κάνεις τους άλλους να κλαίνε, ενώ εσύ ο ίδιος από μέσα σου γελάς…

Μία συμπαθητική κινηματογραφική πρόταση με θεατρική αύρα και κλειστοφοβικές σκηνές, η οποία ωστόσο δεν συνιστά κάτι το ιδιαίτερο. 

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

Πληροφορίες:

Καλωσήρθες Στη Νέα Υόρκη (Welcome To New York)

ΗΠΑ, 2014, Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Abel Ferrara

Πρωταγωνιστούν: Gerard Depardieu, Jacqueline Bisset, Drena De Niro

Διάρκεια: 125’

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.