Newsroom

Newsroom

Vincent van Gogh: Ο ζωγράφος που πούλησε μόνο έναν πίνακα κατά τη διάρκεια της ζωής του

Vincent van Gogh

vincent van gogh6

Ο Vincent van Gogh θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους ζωγράφους όλων των εποχών, με παραπάνω από 800 πίνακες στο ενεργητικό του, οι οποίοι κοστίζουν πλέον μία περιουσία. Παρ’ όλα αυτά, έγινε γνωστός μετά το θάνατό του και κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε καταφέρει να πουλήσει μόλις… έναν πίνακα. Το πιο σπουδαίο του αριστούργημα το ζωγράφισε μέσα σε ψυχιατρική κλινική, χάρισε το αυτί του σε μία πόρνη, ενώ στη νεανική του ηλικία είχε περάσει την πιο έντονη ερωτική του απογοήτευση με την ξαδέρφη του. 

Μερικές ιστορίες και σημαντικές στιγμές στη ζωή του σπουδαίου ζωγράφου: 

Ο Vincent van Gogh Γεννήθηκε στην Ολλανδία στο χωριό Zundert στις 30 Μαρτίου 1853

Είχε έναν αδερφό με το ίδιο όνομα Vincent van Gogh ο οποίος πέθανε στη γέννα.

Ο πατέρας του ήταν κληρικός και αρχικά σχεδίαζε να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.

Ο μεγάλος ζωγράφος ξεκίνησε να ζωγραφίζει αρκετά αργά, στα 27 του χρόνια. Πριν από αυτό, είχε εργαστεί ως έμπορος έργων τέχνης (όχι με μεγάλη επιτυχία). 

Vincent Van Gogh

Κάποτε έγραψε στην αδερφή του, Γουιλελμίνα: «Οι γκαλερί είναι υποχείρια όσων έχουν τα χρήματα. Μόλις το ένα δέκατο όλων των αγοραπωλησιών έχουν σχέση με την πραγματική τέχνη»…. 

Ήταν αυτοδίδακτος και ξεκίνησε να ζωγραφίζει αποτυπώνοντας τις ταλαιπωρημένες φιγούρες των χωρικών, που του έκαναν εξαιρετική εντύπωση και καθόρισαν την πορεία του. Η θρησκευτική του πίστη σταδιακά εξασθένησε όταν ήρθε σε επαφή με την εξαθλίωση και την κοινωνική αδικία που έβλεπε να επικρατεί γύρω του. 

Ο μεγάλος ζωγράφος ερωτεύτηκε την ξαδέρφη του σε νεαρή ηλικία, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να την κάνει δική του, συναντώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση της οικογένειάς του.

O πρώτος του έρωτας:  

Vincent Van Gogh

Του άρεσε να ζωγραφίζει τα δικά του πορτρέτα. Από το 1886 μέχρι το 1889 ζωγράφισε περισσότερες από 30 αυτοπροσωπογραφίες

Vincent Van Gogh

Ο Vincent van Gogh εμπνεύστηκε και ολοκλήρωσε το πιο γνωστό του έργο “Starry Night”, την περίοδο που νοσηλευόταν σε ψυχιατρικό άσυλο στη Γαλλία. Το έργο αυτό βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Vincent Van Gogh

Τα πιο διάσημα και σπουδαία έργα του τα ζωγράφισε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του, πριν από τον ξαφνικό θάνατό του. Σε μόλις 10 χρόνια κατάφερε να ολοκληρώσει περίπου 800 πίνακες που θεωρούνται πλέον από τα πιο σπουδαία έργα τέχνης όλων των εποχών.

Ο πιο στενός του φίλος και συγκάτοικος ήταν ο καλλιτέχνης Paul Gauguin, που συνδέθηκε με μία άτυχη στιγμή της ζωής του. Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ  έκοψε το αυτί του επειδή δεν χωρούσε στο πορτρέτο του, σύμφωνα με μία εκδοχή. Σύμφωνα με τις επικρατούσες προσεγγίσεις ωστόσο, έκοψε το αυτί του μετά από έναν έντονο καβγά με τον αγαπημένο του φίλο, ενώ φημολογείται ότι μπορεί να ήταν ο Γκογκέν αυτός που έκοψε το αυτί του Βαν Γκογκ με ένα σπαθί, έξω από ένα πορνείο! Στη συνέχεια ο Βαν Γκογκ τύλιξε το αυτί του με μία πετσέτα και το χάρισε στην αγαπημένη του πόρνη..

Ο Van Gogh είχε πουλήσει μόνο έναν πίνακα τον “The Red Vineyard” κατά τη διάρκεια της ζωής του. Έγινε γνωστός και καθιερώθηκε το ταλέντο του μόνο μετά το θάνατο του. 

Vincent Van Gogh

Πέθανε το 1890 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Έχει γραφτεί ότι αυτοκτόνησε πυροβολώντας τον εαυτό του στο στήθος, αλλά και ότι πυροβολήθηκε από έναν άγνωστο έφηβο. 

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…