Τζανακόπουλος: Στο "μαύρο βιβλίο" της ελληνικής Δικαιοσύνης η απόφαση για Ηριάννα-Περικλή

«Η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης»: τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τη χθεσινή δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση της Ηριάννας.

5821b6261dc524952c8b462e 3

«Είναι μια κακή εξέλιξη. Η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο «μαύρο βιβλίο» της ελληνικής Δικαιοσύνης», πρόσθεσε στη συνέντευξη του Στο Κόκκινο.

«Έχω την άποψη ότι μάλλον είναι μία κακή εξέλιξη, ότι τη στιγμή που άλλοι καταδικασμένοι, για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας, έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, για δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι το αξίζουν», όπως είπε.

H δικαστική απόφαση

Το δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία τις αιτήσεις αναστολής της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2) καθώς δύο δικαστες ειχαν την αποψη ότι θα πρεπει να αφεθεί ελεύθερη με την επιβολή περιοριστικών όρων. Απορριπτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα. Με φωνές και συνθήματα αντέδρασαν αλληλέγγυοι, που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο εγκλεισμός της δεν θα …βλάψει την ίδια σαν πρόσωπο αλλά και την πανεπιστημιακή καριέρα που χτίζει τόσα χρόνια παρά τη δικαστική της περιπέτεια, απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης της.

Η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής απορρίφθηκε με 3 ψήφους κατά και 2 υπέρ και η Ηριάννα Β.Λ παραμένει στη φυλακή, ενώ έχει το δικαίωμα να υποβάλει ξανά αίτημα αναστολής σε δύο μήνες.

Με φωνές και συνθήματα αντέδρασαν οι αλληλέγγυοι μέσα στη δικαστική αίθουσα ενώ πετάχτηκαν και μπουκάλια. “Ο Τσοχατζοπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουνε μέσα! ” φώναξαν μεταξύ άλλων παρευρισκόμενοι.

Η δήλωση του συνήγορου υπεράσπισης της Ηριάννας

“Το τραύμα στο κράτος Δικαίου δεν επουλώθηκε σήμερα. Το πενταμελές Εφετείο Αθηνών με οριακή πλειοψηφία, διαφορά μόλις μίας ψήφου, αρνήθηκε στην Ηριάννα το δικαίωμα να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, στη ζωή της και στην οικογένειά της”, επισήμανε σε δήλωσή του στο koutipandoras.gr o Θεόδωρος Μαντάς.

“Ευχαριστούμε το σύνολο της κοινωνίας που στάθηκε κοντά στην Ηριάννα, στον αγώνα και στην αγωνία της. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με επιμονή προκειμένου η Ηριάννα να επιστρέψει στη ζωή”, πρόσθεσε ο συνήγορός της.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν στηρίζεται η υπέρμετρη/ανεπανόρθωτη βλάβη κατά τη φυλάκισή, ενώ παράλληλα κρίνει πιθανή τέλεση νέων εγκλημάτων από την Ηριάννα.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου στόχο μου ήταν να στήσω μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βλάβη, πέρα από την προσωπική μου ζωή, είναι ότι καταστρέφεται αυτή η σχέση” ήταν τα λόγια της 29χρονης Ηριάννας όταν η πρόεδρος της έδρας τη ρώτησε ποια είναι η ανυπέρβλητη βλάβη που έχει υποστεί από την κράτησή της.

Πλήθος κόσμου στέκεται στο πλευρό της 29χρονης, ενώ συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται έξω από το Εφετείο από τις 9 το πρωί.

Η αίθουσα και ο προθάλαμος είναι ασφυκτικά γεμάτα από αλληλέγγυους, με αποτέλεσμα η έδρα να ζητήσει να βγουν έξω όσοι δε χωρούσαν στην αίθουσα.

Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση του Εφετείου για την Ηριάννα

Με παρέμβασή του στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας, μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη της.

Όπως ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια απάντησης σε ερώτηση για άλλο θέμα στη Βουλή, η «αποτέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη» καθώς «η στάση της αιτούσας, της Ηριάννας καθ’ όλο το χρόνο της υποδικίας της ήταν υποδειγματική καθώς τήρησε όλα τα μέτρα που της είχαν υποδειχθεί και αξιοποίησε όλα τα δικονομικά εργαλεία που της παρέχει ο κώδικας ποινικής δικονομίας».

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργο» το γεγονός ότι «ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές έχουν απολαύσει το ευεργέτημα της αναστολής της ποινής ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ηριάννας, κατηγορούμενοι δεν πήραν το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήρια ούτε από εφετείο».

Την ίδια στιγμή, ο Στ. Κοντονής καταδίκασε τις ενέργειες και τις λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόφασης χαρακτηριζοντάς τες «απαράδεκτες» καθώς δυσφημούν τον αγώνα της Ηριάννας για την υπόθεσή της και διότι, όπως ανέφερε, «και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ηριάννα μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο, αλλά με άλλη σύνθεση.

Μικροένταση στην Ερμού

Μικροένταση προκλήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην οδό Ερμού, όταν ομάδα ατόμων εκτόξευσε φωτοβολίδες και πέτρες κατά αστυνομικών δυνάμεων, ενώ προκάλεσε φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο Μοναστηράκι.

Η συγκέντρωση, σύμφωνα με ανάρτηση των διοργανωτών σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της της αίτησης για αναστολή στην έκτιση της ποινής της 28χρονης Ηριάννας.

Μέρος των συγκεντρωμένων εν συνεχεία κινήθηκε στην οδό Ερμού, μέχρι το ύψος της οδού Νίκης, όπου εκτόξευσε τις φωτοβολίδες και πέτρες κατά ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι από την πλευρά τους έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Φωτιές σε κάδους και πέτρες μετά την απόφαση για την Ηριάννα

Ένταση σημειώθηκε μετά την απόφαση του Εφετείου για συνέχιση της ποινής της 29χρονης Ηριάννας και του συγκατηγορούμενού της.

Ομάδα περίπου 150 αλληλέγγυων, έφτασε στην πλατεία Εξαρχείων, αφού πέταξε αρχικά πέτρες εναντίον των ΜΑΤ έξω από το Εφετείο, άναψε φωτιές σε κάδους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην οδό Ιπποκράτους ενώ στη συνέχεια στάφηκε εναντίνον των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου.

Εδώ και λίγη ώρα πάντως επικρατεί ηρεμία και πριν από λίγα λεπτά άνοιξε το ρεύμα κυκλοφορίας της λεωφόρου Αλεξάνδρας προς Πατησίων, ενώ αποκαθίσταται η κυκλοφορία και στο αντίθετο ρεύμα και στην οδό Ιπποκράτους.

Η υπόθεση

Η Ηριάννα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή, για συμμετοχή στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Η καταδίκη στηρίχθηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου.

Την πρωτοφανή υπόθεση της Ηριάννας έχει αναδείξει η εφημερίδα Documento, ενώ τη στήριξή τους στην Ηριάννα έχουν εκφράσει με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους ευρωβουλευτές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, συγγραφείς και άνθρωποι του αθλητισμού. Παράλληλα, την Παρασκευή πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο Σύνταγμα σε ένδειξη συμπαράστασης στην 29χρονη υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.