Τζανακόπουλος: Κανένα νέο μέτρο το 2018

Ικανοποιημένος από τις αναθεωρημένες επί τα βελτίω προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με τα πλεονάσματα του 2016 και 2017 εμφανίστηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 25 Απριλίου, μετά δηλαδή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε εμφατικά ότι τα σενάρια αυτά είναι απολύτως ανυπόστατα .

58594ac31dc524644f8b4a9d

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε επίσης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι το ΔΝΤ σε προηγούμενη έκθεσή του είχε εκτιμήσει το πρωτογενές πλεόνασμα 33 φορές χαμηλότερα, πράγμα το οποίο κατά τον ίδιο αφ’ ενός ήταν η αιτία των μεγάλων καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης και αφ’ ετέρου είναι σήμερα η απόδειξη ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας ήταν αδικαιολόγητες.

Μιλώντας για την επικείμενη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συζητήσεις με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ. Κατά τον κ. Τζανακόπουλο σταθερή θέση της Αθήνας παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018. «Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους» εξήγησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η επιστροφή των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα σε πέντε ημέρες θα σηματοδοτήσει πρακτικά και την οριστικοποίηση του συμπληρωματικού μνημονίου με το ΔΝΤ, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μικρής, όπως διευκρίνισε, χρηματοδότησης το οποίο θα έχει διάρκεια ενός έτους. Τέλος, ερωτηθείς για το πότε θα έρθουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα απάντησε πως στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μάϊου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο, προκειμένου στη συνέχεια να γραφτεί από τους θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης.

Στρέφοντας τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για καταστροφολογία από πλευράς ΝΔ, ενώ επανέλαβε ότι «στη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών Αρχών στα πολλαπλά επίπεδα διαπραγματεύσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται φανατικά απέναντι». Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, η ΝΔ ποντάρει τα πάντα στο χάος και την καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών». Όπως είπε ο ίδιος «η ΝΔ μόνο υπόσχεται πως θα υλοποιήσει ‘’τόσα & άλλα τόσα’’ από όσα απαράδεκτα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Όσο η ΝΔ κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας. Η ΝΔ θεωρούσε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Η ΝΔ αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 4 και 4,5% μέχρι το 2030» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ολοκλήρωση 2ης αξιολόγησης, καθορισμό δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος, ώστε να προχωρήσουμε σε ένταξη ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και να δοθεί η αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…