Τζανακόπουλος: "Δώσαμε μάχη απέναντι σε ΔΝΤ και ΝΔ"

Επίπονη διαδικασία χαρακτήρισε την πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενημερώνοντας παράλληλα πως μέτρα και αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα ψηφιστούν μέχρι τις 16 Μαΐου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως δόθηκε μάχη για τα εργασιακά όχι μόνο με το ΔΝΤ αλλά και απέναντι στη ΝΔ.

5821b6261dc524952c8b462e 1

«Με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών.

»Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, η τεχνική συμφωνία είναι ισορροπημένη και βιώσιμη.

Παρά την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο: Συμφωνήθηκε η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος με 1% περιοριστικά μέτρα και 1% μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για 2019 και 2020» είπε κατά την εισαγωγική του ομιλία, παραθέτοντας τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Τα περιοριστικά μέτρα:

2019: στοχεύουν τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%

2020: εξοικονόμηση 1% από την μείωση του αφορολόγητου

Τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης:

– Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.

– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων

– Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών

– Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών

– Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια

– Προβλέπεται ένα αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

– Ταυτόχρονα, ένα αντίστοιχο πακέτο θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

– Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%

– Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%

– Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα

– Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης: μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση συντελεστή.

Δείτε το βίντεο:


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2018. «Τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων ώστε κόμματα και βουλευτές να μπορούν να τα υπερψηφίσουν» είπε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα επισήμανε πως εξασφαλίστηκε επαναφορά θεσμικού πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και αρχών επεκτασιμότητας και ευνοικότερης ρύθμισης με τη λήξη του προγράμματος.

«Αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για κατοχύρωση του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία» είπε και πρόσθεσε: «Δώσαμε αγώνα όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που ακόμη μιλά για ”ιδεοληπτικές εμμονές της αριστεράς”».

«Από αύριο η προσοχή της Κυβέρνησης αλλά και του Πρωθυπουργού προσωπικά στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας: «Κεντρική επιδίωξή μας είναι στις 22/5 να επιτευχθεί συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Και κατέληξε λέγοντας: «Η συνολική συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…