Newsroom

Newsroom

ΤτΕ: Εμπορικό έλλειμμα 3,26 δις ευρώ και μεγάλη φυγή κεφαλαίων

Έλλειμμα 3,26 δις ευρώ, έγραψε το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, με πολλές εισαγωγές, λίγες εξαγωγές και μεγάλη φυγή χρηματιστηριακών και…

eyro2

Έλλειμμα 3,26 δις ευρώ, έγραψε το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, με πολλές εισαγωγές, λίγες εξαγωγές και μεγάλη φυγή χρηματιστηριακών και άλλων ραντιέρικων κεφαλαίων, συνολικά 2,68 δις ευρώ. Παρά τη φτώχεια που επιβλήθηκε για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, τελικά, μόνον καύσιμα εξάγουμε…

Η διαφημισμένη ανταγωνιστικότητα που βασίστηκε στη φτώχεια και τη λιτότητα με μείωση εισαγωγών, αποδείχθηκε τζούφια στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Εξαγωγές-εισαγωγές, σημειώσατε δύο και εμπορικό έλλειμμα διμήνου 3,26 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα κι ενώ μας τρώνε οι τόκοι των δανείων, έφυγαν επιπλέον από τη χώρα επενδύσεις χαρτοφυλακίου άνω των 2,6 δις ευρώ, αφήνοντας έλλειμμα περίπου 700 εκατ. ευρώ στο δίμηνο, με μείωση συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας πάνω από μισό δις ευρώ…

Τα στοιχεία προέρχονται από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο είναι ελλειμματικό κατά 709 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και συνολικά 1,004 δις ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2014..

Ως πιο χαρακτηριστικό και δυσάρεστο στοιχείο, ξεχωρίζει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, δηλαδή οι εισαγωγές μείον τις εξαγωγές. Και παρά την κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών, δεν πάμε καθόλου καλά, με έλλειμμα 3,267 δις ευρώ στο πρώτο δίμηνο φέτος.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές έφθασαν τα 3,66 δις ευρώ και οι εισαγωγές τα 6,928 δις ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2014. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξήγαγε και πάλι… καύσιμα, πάνω από 1,3 δις ευρώ στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς!

Μείον 103 εκατ. ευρώ ήταν οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα στο δίμηνο, αλλά και μείον 2,68 δις ευρώ που ήταν τα κεφάλαια επενδύσεων χαρτοφυλακίου, τα οποία αποχαιρέτησαν. Στα 5 δις ευρώ έπεσαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας.

Πηγή: enet.gr