Newsroom

Newsroom

Τσίρκας: Ανάσα ανθρωπιάς τα μέτρα θεραπείας ατόμων με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές

«Τα μόνα μέτρα για αυτούς τους δράστες ήταν ο παρωχημένος μακροχρόνιος εγκλεισμός στα άσυλα, με μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση της επικινδυνότητας και την προφύλαξη της κοινωνίας, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε αποτέλεσμα θεραπείας» τόνισε ο Βασίλης Τσίρκας για το ν/σ αναφορικά με τα μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από ποινές εξαιτίας ψυχικής ή διανοητικής διαταραχή.

5a3d02731dc52489598b468a

Κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται έμφαση σε ένα ποιοτικό επίπεδο νοσηλείας και παρακολούθησης έναντι της αποκλειστικής σωφρονιστικής επιτήρησης. «Κυρίως όμως διασφαλίζεται η αληθινή ψυχιατρική περίθαλψη των ασθενών που τέλεσαν άδικες πράξεις, με τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο-ασθενή και, παράλληλα, προστατεύει την κοινωνία μειώνοντας την υποτροπή, δηλαδή με τρόπο αποτελεσματικό» τόνισε ο κ. Τσίρκας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Εξήγησε δε πως σημείο αναφοράς για τον σχεδιασμό του νομοθετήματος αποτέλεσαν οι εξελίξεις στη διεθνή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη μετά το 1950, όπως αποτυπώνονται σε θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ ενσωματώνονται και επισημάνσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Ο Βασίλης Τσίρκας σημείωσε πως με το νομοθέτημα αυτό μπαίνει τέλος στις αντιλήψεις προηγούμενου αιώνα που κάλυπταν την ισχύουσα νομοθεσία. «Η αναθεώρηση των συγκεκριμένων διατάξεων σε συνδυασμό με τις αναγκαίες αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη διαμόρφωση ειδικών κανόνων εκτέλεσης των προβλεπόμενων μέτρων, όπως απαιτεί το άρθρο 56 του Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να συμμορφωθούμε με θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως επιχειρείται με τον τρόπο αυτό να δοθεί μια ανάσα ανθρωπιάς, δικαίου και εξορθολογισμού σχετικά με τα μέτρα για δράστες αξιόποινων πράξεων με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές που απέκλειαν ή μείωναν ουσιωδώς τον καταλογισμό τους. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…