Τσίπρας σε πρόσφυγες: Πηγαίνετε στα Κέντρα Φιλοξενίας – Αυτοί που έκλεισαν τα σύνορα δεν θα τα ανοίξουν

Να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να κατευθυνθούν στα Κέντρα Φιλοξενίας καθώς αυτοί που έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα δεν πρόκειται να τα ανοίξουν πάλι, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πρόσφυγες. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εγκληματική τη συμπεριφορά της «παραπληροφόρησης» των προσφύγων καλώντας τις ΜΚΟ να την «ελέγξουν».

56e7ed941dc5245f718b46d0

Εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει, χαρακτήρισε ο έλληνας πρωθυπουργός την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την οποία ενθαρρύνονται είτε να παραμένουν στην Ειδομένη είτε να περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο πρόεδρο, απεύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη καθώς τα σύνορα δεν θα ανοίξουν.

«Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός, την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους ίσως και από ομάδες που έχουν τον τίτλο εθελοντών, τόσο να παραμείνουν στη μεθόριο όσο και να περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες να περάσουν τη μεθόριο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε: «Αυτό το παιχνίδι με τις ανθρώπινες ζωές πρέπει να σταματήσει, πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση στους πρόσφυγες στην Ειδομένη «να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να παραμένουν στην περιοχή», καθώς, όπως είπε, «οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής περιοχής δεν έγιναν τυχαία και δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τσίπρας, κάλεσε τους πρόσφυγες να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει γι’ αυτούς σε ανθρώπινες συνθήκες «κι από κει και πέρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης».

Να υπάρξει έλεγχος στην «παραπληροφόρηση»

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις ΜΚΟ «να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές», αναφέροντας ότι η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως προς στην Ύπατη Αρμοστεία και σε διεθνείς οργανώσεις, γιατί, όπως ανέφερε, «εδώ υπάρχει ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί.

Δεν μπορεί τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παραοργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ, που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης».

Αφού σημείωσε πως το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα βόρεια σύνορα της χώρας δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, γι’ αυτό απευθύναμε εξαρχής έκκληση σε πρόσφυγες και ΜΚΟ ώστε οι πρόσφυγες να φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο -στα οποία, όπως είπε, μένουν με δική τους επιλογή, λόγω παραπληροφόρησης, σε άθλιες συνθήκες- και να προσέλθουν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας.

«Συγκεκριμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης»

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση δούλευε πάνω σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, συμφωνημένο ευρωπαϊκά, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών έως την προηγούμενη Σύνοδο και πως εν τω μεταξύ με μονομερείς ενέργειες «απαράδεκτες και καταδικαστέες» κάποιων κρατών, έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος και η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά, όχι μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, αλλά στο ανθρωπιστικό καθήκον για έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων.

«Και επιτελούμε αυτό το καθήκον με αυταπάρνηση» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός και τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται σκληρά για τη δημιουργία καθημερινά νέων θέσεων για φιλοξενία προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες και ότι έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό αριθμό που ξεπερνά κάθε χώρα, τόσο του βαλκανικού διαδρόμου όσο και γειτονικές χώρες υποδοχής.

«Η προσφυγική κρίση αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας»


Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, διαπίστωση στην οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σ. Σαρκισιάν.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην «τεράστια προσπάθεια της Ελλάδας για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση, ώστε η υποδοχή να γίνει με τους καλύτερους ανθρωπιστούς όρους» ενώ σημείωσε πως ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες της Αρμενίας, που επίσης έχει υποδεχτεί πρόσφυγες.

Έχουμε δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ανέλαβε, βάσει των αποφάσεων της Ε.Ε., να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της.

Όμως, πρόσθεσε, με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών, ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε.

Ανέφερε ακόμη ότι Ελλάδα και Αρμενία στηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία, τονίζοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου στη χώρα αποτελεί βασικό άξονα «για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χωρίς προηγούμενο προσφυγικών ροών από Συρία στην Ευρώπη».

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…