Τσίπρας σε Παυλόπουλο για Μακεδονικό: "Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού"

Την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συναντηθεί και να ενημερώσει για τα εθνικά ζητήματα και κυρίως για το «μακεδονικό» τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

5a6b62b61dc5242a6c8b462f

Στο διάλογο που είχαν on camera, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε σχολιάζοντας το «μακεδονικό» πως «κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού» ενώ τόνισε ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης για λύση ενός ζητήματος που βαραίνει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από τη μεριά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε πως κάθε πορεία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης της πΓΔΜ περνάει μόνο μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων.

«Στο θέμα της πΓΔΜ νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης. Έγιναν κάποια βήματα σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανόησης του αλυτρωτισμού καθώς και στο να προτεραιοποιηθούν ως επίλυση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, χαρακτήρισε και βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση την ανακοίνωση της αλλαγής ονομασίας από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ της κεντρικής εθνικής οδού και του αεροδρομίου.

«Είναι κρίσιμο θέμα με μεγάλη ευαισθησία που έχουμε όλοι μας. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το επόμενο διάστημα θα επιμένουμε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών μας», πρόσθεσε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως εκτός από εκείνον θα ενημερώσει αύριο και τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται νηφάλια.

«Στο τέλος της ημέρας πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή. Άλλωστε, η χώρα στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια».

Ως προς το ζήτημα της Αλβανίας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Νομίζω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Σ’ ένα θέμα που είναι άλυτο εδώ και 70 χρονιά με πολλές πτυχές έχει διανυθεί ήδη μεγάλη απόσταση.

Παυλόπουλος: «Οποιαδήποτε πορεία στην ΕΕ περνάει μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων»

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων πως η οποιαδήποτε πορεία της πΓΔΜ στην Ευρώπη περνάει μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών θέσεων.

Αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «Η ιστορία το έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα πάνω στα θέματα αυτά. Οι μεγάλοι διχασμοί μας δημιούργησαν τόσα προβλήματα».

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως το θέμα που είναι σαφές είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού. Αφορά την πΓΔΜ, όπως είπε, ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψή του. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας.

«Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι είναι θέμα της Ευρώπης. Οποιαδήποτε πορεία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στην ίδρυση της πΓΔΜ μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Όπως σημείωσε, αλυτρωτικές τάσεις υπήρχαν τότε και εκτός φυσικά από την Ελλάδα, οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των κινδύνων του ήταν και οι ΗΠΑ. 

«Τώρα που κάνουμε τη συζήτηση πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πως η ιστορία έχει συνέχεια. Έχουμε καλή θέληση και πρόθεση. Έναν μόνο πρέπει να πω ακόμη. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας, το ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της Αλβανίας, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό την εκταφή των νεκρών Ελλήνων από τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σημειώνεται πως η συμφωνία του 2009 “ξεπάγωσε” μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Ντίτμιρ Μπουσάτι, στην Κρήτη, και χαιρετίστηκε ως ένα βήμα στην επιχείρηση βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις δύο κυβερνήσεις. 

Στην εν λόγω συμφωνία προβλέπονται ο εντοπισμός, η ταυτοποίηση και η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών και ο ενταφιασμός τους στη συνέχεια στα δύο συμφωνημένα νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και την Κλεισούρα. Σύμφωνα με παλιούς στρατιωτικούς ιταλικούς χάρτες, περίπου 6.800 Ελληνες έχουν ταφεί από την περιοχή Ντραγκόντι μέχρι και την Κορυτσά, από τους συνολικά 8.000 στρατιώτες που έπεσαν νεκροί στον ελληνοαλβανικό πόλεμο. Τα τεχνικά συνεργεία που έχουν οριστεί, με Ελληνες και Αλβανούς εμπειρογνώμονες, έχουν για βοήθεια εκτός από τους ιταλικούς χάρτες και τις υποδείξεις και μαρτυρίες των κατοίκων.

«Η εκκρεμότητα αυτή δεν ήταν δυνατό να γίνει άλλο ανεκτή» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος ενώ χαρακτήρισε και σημαντικό βήμα την Ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων.

Η συνάντηση Τσίπρα – Παυλόπουλου διήρκησε μιάμιση ώρα ενώ κατά την αποχώρησή του ο πρωθυπουργός, δεν έκανε δηλώσεις.

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε εν τω μεταξύ στις 17.30 το απόγευμα η συνεδρίαση του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και στο περιθώριο του, και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Αύριο, Σάββατο 27 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια συνάντηση στην οποία θα παρευρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις αρχικές διαρροές περί του αντιθέτου.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της ΝΔ άφησε να διαρρεύσει πως δεν θα είναι στην αυριανή συνάντηση καθώς θα αναχωρήσει κανονικά για το προγραμματισμένο του ταξίδι στα Αραβικά Εμιράτα. Ταυτόχρονα, από το περιβάλλον του Μητσοτάκη σχολιάζουν πως είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση.

Ο πρωθυπουργός το πρωί συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και του ονοματολογικού.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, όπως έγραψε το koutipandoras.gr, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ να συναντηθούν προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το Μακεδονικό, με το ραντεβού να ορίζεται για τις 12:30, το Σάββατο.

Ενημέρωση στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες παρείχαν συνεργάτες της κ. Γεννηματά για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ με τον πρωθυπουργό. Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για μυστική διπλωματία και πως δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Συνέστησε δε στον πρωθυπουργό να προσέξει πολύ γιατί με τους χειρισμούς του διχάζει τους Έλληνες, ενώ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να διεξαχθεί το προσεχές διάστημα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Από το Μαξίμου, πάντως, δεν δείχνουν πρόθυμοι να σηκώσουν το γάντι για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα.

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.