Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Μέχρι το τέλος του έτους τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους του να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης.

57e50bb91dc524cf458b47bf

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τη Γερμανία ως τον πιο σημαντικό σύμμαχό του στο να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τις ροές μεταναστών που έρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, παρόλο που ο ίδιος και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διαφωνούν για τους όρους της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας. «Η Άγγελα Μέρκελ πληρώνει το εσωτερικό τίμημα της θαρραλέας απόφασης που έλαβε πέρυσι» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αλλά η Μέρκελ έλαβε την απόφαση ως ευρωπαίος ηγέτης. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα ήταν απολύτως διχασμένη». 

«Μέχρι στιγμής ο ρυθμός των επαναπροωθήσεων είναι μικρότερος του ρυθμού των ροών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών. Πρέπει να εξετάσουμε μία προς μία, ad hoc, κάθε αίτηση ασύλου». Ο πρωθυπουργός κάλεσε παράλληλα τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν γρήγορα τις υποχρεώσεις του και να επισπεύσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. 

Παράλληλα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην υιοθετούν ξενοφοβικές και ακραίες ατζέντες, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη. «Εάν υπό την πίεση της ακραίας δεξιάς και του λαϊκισμού, τους δώσουμε χώρο θα χάσουμε τα πάντα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εάν χρησιμοποιήσεις τη δική τους ατζέντα, ο κόσμος στο τέλος της ημέρας δεν θα προτιμήσει εσένα, θα προτιμήσει αυτούς, διότι ο κόσμος προτιμά το αυθεντικό».

Ως τα τέλη Οκτωβρίου η δεύτερη αξιολόγηση

Η Αθήνα προσπαθεί να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους από τους διεθνείς πιστωτές της, επισημαίνει το δημοσίευμα της WSJ, γεγονός που θεωρείται μη αποδεκτό από τη γερμανική κοινή γνώμη, καθώς η ηγεσία του Βερολίνου έχει στρέψει το βλέμμα προς τις εκλογές της επόμενης χρονιάς. «Αυτό δεν είναι δίκαιο, κάθε χώρα στην ΕΕ έχει εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα της Γερμανίας και ανησυχώ πολύ για αυτά, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι ισχυρό επιχείρημα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι «μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο». «Το θέμα δεν είναι ότι οι τεμπέληδες Έλληνες δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις. Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα», δήλωσε. «Άρα, πρέπει να αποφασίσουν: είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι στο πρόγραμμα και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό», πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου και στη συνέχεια τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα καθοριστούν έως τα τέλη του 2016. Τότε, η Ελλάδα θα περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . «Η συμμετοχή στo QE θα είναι το κλειδί για την προσέλκυση επενδυτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Όλοι θα καταλάβουν ότι το Grexit πέρασε, ότι η κρίση τελείωσε».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη ότι η απόφαση να υπογραφεί η τρίτη συμφωνία διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ήταν ένα δύσκολο δίλημμα για αυτόν. Ωστόσο, είπε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αποδείχθηκε ένα πολύτιμο μάθημα για την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα. «Δοκιμάσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατον να προσφέρουν οι εταίροι μας. Όχι γιατί τα αιτήματα και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια ήταν αρκετά δίκαια αλλά επειδή οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν κακοί για εμάς». 

Πρόσθεσε ότι αυτός ο αγώνας είναι χρήσιμος διότι άλλαξε τον τρόπο που άλλες χώρες βλέπουν τους Έλληνες. Πριν τον αγώνα αυτό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η αίσθηση ήταν ότι οι Έλληνες «ήταν τεμπέληδες, ότι πρέπει να πληρώσουν, να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Τώρα η αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ και έχουν κάνει πολλά».

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…