Τσίπρας: "Μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και δεν θα είναι υπό αίρεση"

Απαντήσεις αναφορικά με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας έδωσε στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού» ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, έδωσε το στίγμα της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και εταίρων υπογραμμίζοντας πως έγινε ένα «καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» καθώς «συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται».

58b0006b1dc524743d8b4989

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι την περασμένη Δευτέρα υπήρξε μια σημαντική μεταστροφή όλων των πλευρών, τονίζοντας εκ νέου ότι «οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην αλλαγή του μίγματος πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα». Όπως είπε ο πρωθυπουργός «μέχρι σήμερα πάντοτε χάναμε στις διαπραγματεύσεις. Σήμερα πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό». «Συμφωνήσαμε για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, να αφήσουμε πίσω την αρχή της λιτότητας και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, τις επενδύσεις και την εργασία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν και στα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «το πλαίσιο στο οποίο πλέον συζητάμε είναι ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν το 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». «Αυτό σημαίνει» κατά τον πρωθυπουργό «ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης στο πλαίσιο των μέτρων που θα προτείνουν οι δανειστές μας, θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς». Ως εκ τούτου, τόνισε ο ίδιος «τα όποια μέτρα, θα είναι μέτρα μηδενικής επιβάρυνσης». Άλλωστε, όπως είπε, «η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν δικαιολογεί τη λήψη νέων μέτρων καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας».

Απαντώντας στα σενάρια που διαρρέουν κύκλοι της αντιπολίτευσης περί αντιμέτρων που θα νομοθετηθούν υπό αίρεση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «παρότι κάποιοι με δικαιολογία την τεχνική συζήτηση που πρόκειται να γίνει, θέλουν να θολώσουν τα νερά, τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης που θα προτείνουν οι θεσμοί, όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα». Αυτό σημαίνει πως «κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση» δεδομένου μάλιστα ότι δεν υφίσταται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αναλύοντας περαιτέρω τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup εξήγησε ότι σε περίπτωση που για παράδειγμα «υπάρξουν μέτρα επιβάρυνσης 1% του ΑΕΠ το 2019, τότε αυτομάτως θα δημιουργηθεί ισόποσος δημοσιονομικός χώρος ώστε να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης». «Δεν υπάρχει επομένως καμία αίρεση, παρά μόνο μια προϋπόθεση: να συνεχίσει η Οικονομία μας την ανοδική της πορεία και βεβαίως να κλείσει η β’ αξιολόγηση» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, διαμορφώνεται επιπλέον ως απόρροια της συμφωνίας, «η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση στο θέμα των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη, όπως επέλεξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Στόχος μας διαπραγματευτικός είναι να καταλήξουμε σε μια τεχνική συμφωνία ότι όποιο ποσό δαπανηθεί για το πρόγραμμα αύξησης των θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, δεν θα προσμετράτε στον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων» είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών στοιχείων της ελληνικής Οικονομίας και βρισκόμαστε πλέον σε μια φάση που τον τόνο δίνει ο οικονομικός ορθολογισμός και ο ρεαλισμός». «Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία είναι η ώρα να φύγουν από το τραπέζι» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στρέφοντας τέλος τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση και σχολιάζοντας την εκκωφαντική απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αίθουσα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «η αφωνία σας και το έλλειμμα στρατηγικής είναι φανερό. Που είναι ο αρχηγός σας να με ρωτήσει; Εδώ είμαι! Μην εκτίθεστε. Η ‘’ώρα του πρωθυπουργού’’ είναι ανοικτή και για τον κ. Μητσοτάκη. Είμαι εδώ για να του απαντώ. Ο ίδιος έχει κρυφτεί τις τελευταίες ημέρες. Δεν ξέρω γιατί. Ελπίζω να εμφανιστεί και να πει την άποψή του. Γιατί δεν λέει κάτι ο κ. Μητσοτάκης που πρωταγωνίστησε στα σενάρια της καταστροφής; Την προηγούμενη Παρασκευή δεν μας έλεγε ότι οδηγούμε τη χώρα στον γκρεμό; Γιατί δεν μιλάει τώρα; Χθες τα στελέχη της ΝΔ ανακάλυψαν ότι δήθεν ο κ. Τσακαλώτος είναι κρυμμένος. Και ο κ. Τσακαλώτος ήρθε χθες στη Βουλή, θα βρεθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών και θα απαντήσει. Να δούμε πότε ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει. Διότι όπως φαίνεται βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο». «Μετά από επτά χρόνια θα υπάρξει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για επιπλέον λιτότητα. Αυτό εσείς ούτε είχατε φανταστεί πως μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτό και είχατε βάλει όλα σας τα αβγά σε ένα καλάθι: ότι θα αποτύχουμε» κατέληξε.