Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά σε λίγες ημέρες – Το ΔΝΤ είναι ανόητο

Στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς».

5702b3151dc5244e708b4c1b

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών, μέχρι τις 22 Απριλίου. Πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση «θα κλείσει θετικά».

O πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι είναι «ανόητο», ενώ χαμήλωσε τους τόνους έναντι των θεσμών της ΕΕ.

Με αφορμή τη διαρροή των Wikileaks, αλλά και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν εντός και εκτός Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για όσους «με ανόητο τρόπο» επιχειρούν να τορπιλίσουν τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς αλλά και για όσους συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια στο έργο της κυβέρνησης.

Τόνισε νισε ότι για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, υπάρχει «απόλυτη συμφωνία» της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως συμπλήρωσε, υπάρχει και «απόλυτη στήριξη» ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός ολίγων ημερών, ως τις 22 Απριλίου.

Σημείωσε παράλληλα πως υπάρχει μία έντονη αντιπαράθεση, αν όχι, ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όμως από τη σύγκρουση αυτή δεν θα πρέπει να είναι το θύμα ο ελληνικός λαός. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός», είπε ο πρωθυπουργός.

Ασκώντας κριτική κατά του ΔΝΤ, έκανε λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά του Ταμείου αλλά και για λάθη από το 2010 και μετά, τονίζοντας πως «κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ ήταν εκτός πραγματικότητας».

Ανοησίες με πραγματικές κοινωνικές συνέπειες 

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επιστολή-απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι της ζήτησε «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».

Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία» είπε ο πρωθυπουργός.« Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, για να περάσει στη συνέχεια το μήνυμα περί ανόητων.

«Την ίδια στιγμή όμως, αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ¼ του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους εταίρους μας, όμως δεν πρόκειται να δώσουμε περισσότερα. Το ίδιο περιμένουμε και από τους υπόλοιπους: να σεβαστούν ό,τι ζητάμε».

Βολές κατά Ν.Δ με «άρωμα» ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όπως ομολογούν τα στελέχη του ΔΝΤ, «η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και εις βάρος του Ταμείου».

«Αυτό το σημείο δεν έσπευσε να το αναδείξει η Ν.Δ γιατί τους χαλάει τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η συμφωνία που πετύχαμε είναι πολύ ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου. Υπογράψαμε μια συμφωνία, φθάνοντας στα πολιτικά μας όρια, αλλά ως εδώ». Πρόσθεσε ότι «θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους εταίρους μας, όμως δεν πρόκειται να δώσουμε περισσότερα. Το ίδιο περιμένουμε και από τους υπόλοιπους: να σεβαστούν ό,τι ζητάμε».

«Γενικευμένη υποστήριξη στην Ελλάδα από ξένους ηγέτες»

Ο πρωθυπουργός μεταφέροντας το κλίμα που εισέπραξε μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, είπε ότι υπάρχει γενικευμένη υποστήριξη στην θέση της Ελλάδας.

Τόνισε ότι υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός».

Επισήμανε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο, το απορρέον από τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ, ότι «η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και εις βάρος του Ταμείο».

«Αυτό το σημείο δεν έσπευσε να το αναδείξει η ΝΔ γιατί τους χαλάει τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε πως το ΔΝΤ επιχειρεί να ξαναφέρει τις αξιώσεις που είχε το καλοκαίρι του 2015 και δεν αποδέχεται ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα 0,2%, αμφισβητεί τα στοιχεία και θέλει να υπάρχει έλλειμμα 0,6%, “έναν αριθμό που βγάζουν από το κεφάλι τους” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ίσως αυτή τους η ανάγκη να προκύπτει από το γεγονός ότι τα δύο προγράμματα τα οποία σχεδίασαν και υλοποίησαν απέτυχαν, ενώ το τρίτο που προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και ταυτόχρονα είναι το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, προσώρας, φαίνεται να επιτυγχάνει». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν όμως να διαλυθεί μια χώρα και η Ευρώπη γιατί κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν την αποτυχία τους».

Αναφορά σε ΠτΔ για ESM

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντικατάσταση του ΔΝΤ με ευρωπαϊκό μηχανισμό, τον ESM, αλλά και στις εξηγήσεις που ζήτησε από το ΔΝΤ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Με τις θέσεις του ΔΝΤ συντάσσεται η ΝΔ με πρώτο τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη και μετά σπεύδει να τον ακολουθήσει και ο κ. Μητσοτάκης. Η βαθιά επιθυμία τους να ξαναγυρίσουν στο παλιό καθεστώς, τους οδηγεί στην καταστροφολογία και στην κινδυνολογία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μείωση της ανεργίας κατά 2,1%

«Δεν θέλω να πανηγυρίσω για την ανεργία, είναι απαράδεκτα υψηλή», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι όσο είμαστε στη διακυβέρνηση, με σκληρή διαπραγμάτευση, η ανεργία μειώθηκε κατά 2,1%».

«Δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίζει γιατί είναι στο 24% αλλά κάποιοι την είχαν φτάσει στο 26%», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυξήσαμε το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων κατά 5,5 μονάδες» και πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κεφαλαιακή επάρκεια γιατί έκλεισε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση».

«Νέες φορολογικές ρυθμίσεις ευνοούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τα 9/10 ελεύθερων επαγγελματιών, τα 9/10 αγροτών. Αυτή είναι η οικονομική πραγματικότητα, όχι ο μύθος που έχουν εμπεδώσει ΜΜΕ και κυρίως η ΝΔ Βασιζόμενοι στη δικαιολογημένη κούραση της κοινωνίας από την παραμονή της χώρας σε προγράμματα», πρόσθεσε.

Αναφορά στις άδειες των ΜΜΕ

«Είμαι βέβαιος ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές. Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε κρίσιμη και σημαντική προσπάθεια να κρατάμε ανοιχτή τη χαραμάδα της αλήθειας στον λαό», είπε ο πρωθυπουργός. «Μία από τις βασικές δεσμεύσεις μας να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό για ΜΜΕ και στον έλεγχο των δανείων ιδιοκτητών τους. Ξέρω ότι θα υπάρξουν και Κασσάνδρες και κήρυκες της καταστροφής αλλά θα διαψευστούν», τόνισε. «Χρειάζεται πίστη αποφασιστικότητα συνοχή, να παραδεχόμαστε αδυναμίες και λάθη αλλά να τους δείχνουμε τον πραγματικό στόχο. Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση, στο διαγωνισμό, στις δεσμεύσεις μας και η χώρα θα βρεθεί πολύ σύντομα σε διαφορετική θέση», σημείωσε.

Η συμφωνία μείωσε τις προσφυγικές ροές

Για την προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «την αντιμετωπίζουμε με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια». Συνέχισε λέγοντας: «Όσο δύσκολο και σκληρό κι αν είναι θα παραμείνουμε στη διεθνή νομιμότητα. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε τη δύσκολη συμφωνία μπροστά μας. Με δεδομένο ότι η μεγάλη απειλή είναι η παλινόρθωση ακραίων, μισάνθρωπων αντιλήψεων που κλείνουν σύνορα στο κέντρο της Ευρώπης».

Για τα «Panama papers» και τον Παπασταύρου

«Εκτός από τις διαρροές του Σαββάτου για τις προθέσεις κάποιων στη διαπραγμάτευση, σήμερα μία ενδιαφέρουσα, την επονομαζόμενη Panama papers, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Δεν είδα κανέναν από την ΝΔ ή αλλού να τα χαρακτηρίζει ανοησίες ή να ψάχνει να βρει από πού διέρρευσαν και όχι την ουσία. Πολλά κράτη δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν τα στοιχεία για να αναζητηθούν τυχόν φοροφυγάδες και ξέπλυμα χρήματος», πρόσθεσε.

Στράφηκε ξανά στη ΝΔ λέγοντας ότι «μας εκπλήσσει αλλά δεν έχει βγει ακόμη με δήλωση ανησυχίας για την ασφάλεια». Ο πρωθυπουργός συνέχισε τα πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Θα είχε κάθε λόγο αφού για άλλη μια φορά εμπλέκεται ο κ. Παπασταύρου ακόμη και σε αυτές τις λίστες. Είναι να αναρωτιέται κανείς, απουσιάζει από καμία λίστα φοροφυγάδων ο Παπασταύρου ή είναι σε όλες μέσα; Μένει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης, αν θα συνεχίσει και τώρα να τον καλύπτει για άλλη μια φορά. Οψόμεθα».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…