Τσίπρας: Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντες σταθερότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ.

596797901dc524ac308b45a8

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή. Στηρίζουμε απολύτως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ανέφερε ενώ επεσήμανε την ανάγκη «να αξιοποιήσουμε πρωτοβουλίες για να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για την περιοχή, να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια».

Ένα σημείο σύμπτωσης απόψεων είναι η σταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως «συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ο πρωθυπουργός μίλησε για την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και για τη σιδηροδρομική διασύνδεση από τη Θεσσαλονίκη στον Δούναβη ώστε να υπάρχει, όπως είπε, η δυνατότητα της πολύ γρήγορης μεταφοράς εμπορευμάτων και πολιτών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Τέλος επεσήμανε πως το κοινό πρόσημο είναι κοινή ανάπτυξη ειρήνη και ευημερία στην βαλκανική χερσόνησο.

Ευχαριστώ τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την στήριξή τους στον Ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας», είπε από την πλευρά του ο σέρβος πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και τόνισε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε διάφορα Projects τα οποία έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και πολιτικό ενδιαφέρον για τα έθνη και τις χώρες μας. Ταυτόχρονα συζητήσαμε για έργα υποδομής ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις δρόμοι αλλά πολλοί περισσότεροι όταν είμαστε μαζί.

«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο Βούτσιτς, είναι και για μένα το όνειρό μου να δω τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας και τη σιδηροδρομική, και των οδικών αξόνων», είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ. «Τρεις λαοί μαζί, δεν είμαστε τρεις χώρες αλλά δέκα φορές πιο δυνατοί», ανέφερε επίσης. 

Νωρίτερα κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον σέρβο πρόεδρο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, ενώ τονίστηκε η σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Παράλληλα συζητήθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.

Στις διμερείς συνομιλίες με τον βούλγαρο πρωθυπουργό τέθηκαν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…