Τσίπρας: 2,5% μείωση της ανεργίας ετησίως

Τον κυβερνητικό στόχο για μείωση της ανεργίας στο 2,5% ετησίως οριοθέτησε κατά τη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Εργασίας ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως μείζονος σημασίας είδηση τη σταθερή μείωση της ανεργίας, ενώ έκανε ειδική μνεία και στη ψευδώς δηλωμένη εργασία με όχημα το μπλοκάκι.

596c89fd1dc524b2538b4733

Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, είπε ο κ. Τσίπρας. «Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων» τόνισε μετά το πέρας της επίσκεψής του.

Εξέφρασε δε, τη βάσιμη αισιοδοξία του ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5% ετησίως για να προσθέσει ότι η πιο σημαντική θετική είδηση των τελευταίων χρόνων είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, πίσω από τα οποία κρύβεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα σε συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής ασφυξίας 

«Είμαστε πλέον ρεαλιστικά αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της ανεργίας» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι ο σημαντικότερος εθνικός στόχος είναι πλέον η ανάκτηση της εργασίας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όλα αυτά έγιναν με σχέδιο της κυβέρνησης. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τώρα και στην ποιοτικότερη εργασία με αυξημένους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στους εργασιακούς χώρους για την πάταξη της απλήρωτης και της αδήλωτης εργασίας.

Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε και στη ψευδώς δηλωμένη εργασία με όχημα το μπλοκάκι. Συγκεκριμένα είπε πως η ασυδοσία με εργαζόμενους που αναγκάζονται να ανοίξουν μπλοκάκι ενώ η απασχολούνται με όρους εξαρτημένης μορφής εργασίας είναι ένα φαινόμενο που καλλιεργήθηκε από τα χρόνια της ανάπτυξης. Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ασυδοσία στην οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτια τους. 

Επιδοτούμενο πρόγραμμα για να γίνουν μισθωτοί οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι 

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει την διαχρονική αδιαφάνεια τον ανορθολογισμό και τον κατακερματισμό που διέκρινε το ασφαλιστικό σύστημα» υπογράμμισε. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς. 

Είπε επίσης πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. «Το 2015 παραλάβαμε ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ» τόνισε, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού. Δήλωσε επίσης πως, όσον αφορά την προστασία των εγκλωβισμένων εργαζόμενων σχεδιάζεται πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους συνολικού προυπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους. 

Νωρίτερα, στις δηλώσεις της η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο που θα θέτει όρια στην αδήλωτη εργασία και ειδικές ρυθμίσεις για την αγροτική εργασία «βάζοντας τέλος στις Μανωλάδες» όπως τόνισε.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…