Τσακαλώτος στους FT: Δεν χρειαζόμαστε αυστηρή επιτήρηση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση όταν το πρόγραμμα διάσωσης λήξει τον Αύγουστο, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσκαλώτος σε συνέντευξή του στους Financial Times, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες των εταίρων της ΕΕ είναι άστοχες και η διαχείριση των οικονομικών της μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

5a16fedf1dc524d6218b4628

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο θα δημοσιευθεί τον Απρίλιο, θα καθησυχάσει τους φόβους στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον ότι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στις παλιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις μόλις αρθούν οι περιορισμοί της διάσωσης.

«Θέλουμε μια όσο το δυνατόν καθαρότερη έξοδο από το σχέδιο διάσωσης», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηριστικά με την συντάκτρια του κειμένου να επισημαίνει ότι οκτώ χρόνια λιτότητας έχουν μειώσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου ένα τέταρτο και έχουν οδηγήσει στη φυγή από τη χώρα και προς άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ περίπου 450.000 χιλιάδες νεαρούς ειδικευμένους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι αισιόδοξος ότι το νέο του αναπτυξιακό σχέδιο θα μετριάσει τις ανησυχίες των Ελλήνων για το τι θα γίνει μόλις εγκαταλείψει η χώρα το πρόγραμμα διάσωσης και υπάρξει λιγότερη επιτήρηση.

«Προσπαθούμε να είμαστε προληπτικοί», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει:

«Θα δώσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, φιλικό προς την ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο, μέχρι τον Απρίλιο. Εμείς θα έχουμε την κυριότητα ενός τέτοιου σχεδίου. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να κάνουμε κάποια κοινωνικά μέτρα για όλη την κοινωνία που θα κρατήσουν μακριά τη μεταρρυθμιστική κόπωση. Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, τώρα ο κόσμος θέλει να δει τους καρπούς της ανάκαμψης να διανέμονται», λέει ο Υπουργός Οικονομικών.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον επιμένουν ότι η Ελλάδα ακόμα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας υπό τη μορφή ενός προληπτικού πιστωτικού μηχανισμού ώστε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει αυτή την ιδέα. Η συντάκτρια εξηγεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι «δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη στην Ευρώπη για να προσφερθεί στην Ελλάδα μία πρόσθετη πιστωτική γραμμή, ιδίως από τη στιγμή που οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χτίσει ένα ‘μαξιλάρι’ από ρευστό ύψους περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει αποπληρωμές χρέους τους επόμενους 18 μήνες».

Αυτό το «μαξιλάρι» θα αποτελείται από τις τελικές δανειακές δόσεις της τρέχουσας διάσωσης, καθώς και από δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και από δανεισμό από τις αγορές κεφαλαίου.

«Δεν μπορείς να έχεις και μαξιλάρι και προληπτική πιστωτική γραμμή. Πόσα χρήματα να βάλεις στην άκρη;», είναι το ρητορικό ερώτημα του κ. Τσακαλώτου.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών που θα έχει επιβλέψει με επιτυχία ένα πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Όπως σημειώνεται, ύστερα από μία ταραχώδη αρχή, λόγω της εναντίωσης ακτιβιστών του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και τις τραπεζικές κατασχέσεις ακινήτων, οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να επιταχύνονται το 2017.

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…