Τρόμος στην "καρδιά" του Λονδίνου: Διπλή επίθεση στο Κοινοβούλιο και στη γέφυρα του Γουέστμινστερ

Διπλή επίθεση σημειώθηκε στον περίβολο του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και στην γέφυρα το Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. Πέντε οι νεκροί, ανάμεσα στους οποίους ο φερόμενος ως δράστης και ο αστυνομικός στον οποίο επιτέθηκε με μαχαίρι σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία. Από τις υγειονομικές αρχές γίνεται λόγος για τουλάχιστον 20 τραυματίες.

58d2a3461dc524d7288b45dc

Δείτε live τι συμβαίνει τώρα στο κέντρο του Λονδίνου

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη διπλή επίθεση που σημειώθηκε στον περίβολο του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και στην γέφυρα του Ουέστμινστερ, στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων ο δράστης και ένας αστυνομικός.

Για «άρρωστη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο η Τερέζα Μέι, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Aυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς και κατόπιν ένας άνδρας μαχαίρωσε τον αστυνομικό.

Τουλάχιστον 20 οι τραυματίες, με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου να εξετάζει το ενδεχόμενο η επίθεση στο Λονδίνο να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρειες, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής La Stampa, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, δράστης της αιματηρής επίθεσης ήταν ένας 42χρονος Βρετανός, με καταγωγή από τη Τζαμάικα, στέλεχος βρετανικής ισλαμικής οργάνωσης.

Μολονότι η αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης ήταν ένας, πραγματοποιούνται έρευνες στην περιοχή της επίθεσης για πιθανό συνεργό του.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ως δράστη της επίθεσης ασιάτη περίπου 40 ετών. Ωστόσο πληροφορίες του ΒΒC, έκαναν λόγο νωρίτερα και για δεύτερο δράστη.

Πληροφορίες, ανέφεραν νωρίτερα πως ο δράστης παρέσυρε με το όχημά του περαστικούς στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα – ανάμεσα στους οποίους ο δράστης και ο αστυνομικός στον οποίο επιτέθηκε- όπως προκύπτει απ’ την ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας. 

Οι βρετανικές αρχές δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση μέχρι «αποδείξεως του εναντίου». Παράλληλα κάνουν έκκληση στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με τις σοκαριστικές εικόνες που μεταδίδουν από τους τραυματίες. 

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων David Lidington δήλωσε πως η «υποτιθέμενος δράστης πυροβολήθηκε από ένοπλους αστυνομικούς».

«Άκουσα φωνές και κραυγές από το εξωτερικό και κοίταξα έξω , και υπήρχαν 40 ή 50 άνθρωποι που έτρεχαν γύρω από τη Bridge Street στην πλατεία του Κοινοβουλίου» δήλωσε ο συντάκτης της Press Association.

Ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε στην πλατεία του Κοινοβουλίου με σκοπό να πάρει τους τραυματίες.

Τηλεφωνική συνομιλία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Καταδικάζουμε την επίθεση στο Ουεστμίνστερ, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια και χαιρετίζουμε την ταχεία αντίδραση της βρετανικής αστυνομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπένσερ.

Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρειες, τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό για την σημερινή επίθεση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα όπως έγραψε στο twitter: «Εκφράζουμε ακόμα, την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».

Οι σκέψεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και της κυβέρνησης είναι με εκείνους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό το αποτρόπαιο περιστατικό, καθώς και με τις οικογένειές τους, ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Τα γεγονότα άρχισαν όταν αυτοκίνητο παρέσυρε αστυνομικούς και πολίτες στη γέφυρα του Ουέστμινστερ. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον τέσσερις, μεταξύ των οποίων ο δράστης και ένας αστυνομικός, ενώ οι τραυματίες τουλάχιστον 20. Το κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί και ερευνάται, μολονότι πιστεύουμε ότι ο δράστης ήταν ένας και μόνον», δήλωσε εκπροσώπος της αστυνομίας του Λονδίνου.


Βίντεο του δημοσιογράφου Patrick Daly από τη στιγμή της επίθεσης στο κοινοβούλιο

Η Βουλή των Κοινοτήτων, διέκοψε τη συνεδρίασή της, ενώ φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του κτηρίου. 

Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει μεταφερθεί ασφαλώς στην Downing Street απ’ όπου παρακολουθεί την κατάσταση.

Κλειστός παραμένει ο σταθμός του μετρό στο Γουεστμίνστερ.

Παρακάτω βίντεο που δημοσιοποίησε το CNN από τη στιγμή που ακούγονται οι πυροβολισμοί στο βρετανικό κοινοβούλιο

Διέκοψε τις εργασίες του και το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας

Το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας διέκοψε την συνεδρίαση του, με θέμα την εξουσιοδότηση στην τοπική κυβέρνηση για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της σκωτσέζικης Βουλής Κεν Μάκιντος.









 Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύσκεψη ασφαλείας σε ανώτατο επίπεδο υπό την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ, για την αντιμετώπιση της απειλής για το Λονδίνο. Σύμφωνα με Βρετανούς βουλευτές οι οποίοι κάνουν αναρτήσεις στο twitter, από το εσωτερικό της Βουλής, το κτήριο έχει γεμίσει βαριά οπλισμένους άνδρες. 

Οι αρχές, εκκένωσαν για λόγους ασφαλείας τουριστικά αξιοθέατα: Πρόκειται για το London Dungeon, Madame Tussauds Museum, το Shrek’s Adventure, το Southbank Centre και το London Eye

Καταδικάζει την επίθεση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Τον αποτροπιασμό του για «την ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια» που σημειώθηκε στο Λονδίνο εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές Αρχές» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…