"Τραβούν το αυτί" του Ερντογάν οι ΥΠΕΞ Ε.Ε και ΗΠΑ για να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή

Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αλλά προειδοποίησαν τον Ερντογάν να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή. «Η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει για την επαναφορά ή μη της θανατικής ποινής», λέει ο σουλτάνος, ενώ παράλληλα,σαρωτική είναι η εκκαθάριση που επιβάλει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

578d1f7a1dc524a97a8b481c

Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ παράλληλα συνέστησαν αυτοσυγκράτηση στον Ερντογάν προειδοποιώντας τον, να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με κοινή ανακοίνωση με τον αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι, επανέλαβαν την πλήρη τους στήριξη στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Απηύθυναν όμως έκκληση στις τουρκικές αρχές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να γίνει «ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και να προστατευτούν ζωές και να επαναφερθεί η ηρεμία».

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ και ο Τζον Κέρι εκφράζουν την ανάγκη να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο λεγόμενο «Πρωτόκολλο 13» που αναφέρεται στην κατάργηση της θανατικής ποινής.

Χαρακτηρίζουν την Τουρκία «εταίρο-κλειδί», με την οποία η ΕΕ θέλει να συνεχίσει τις καλές της σχέσεις και τη συνεργασία σε κοινά προβλήματα.

Μοντερίνι: Κανένα μέλος της Ε.Ε δεν έχει θανατική ποινή

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η υποψήφια για ένταξη Τουρκία να εκτελέσει αρχηγούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος, τόνισε νωρίτερα: «Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή». Πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε όλη την ήπειρο.

«Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι πολύ σαφής στο θέμα της θανατικής ποινής», σημείωσε.

Ερντογάν: Η τουρκική Βουλή θα αποφασίσει για την θανατική ποινή

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι αυτή που θα λάβει την απόφαση για επαναφορά ή μη της θανατικής ποινής, τονίζοντας ωστόσο ότι, εφόσον η Βουλή εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο, ο ίδιος θα κυρώσει τον νόμο.

«Θα χρειαστεί μια απόφαση του κοινοβουλίου για να αναληφθεί δράση. Ως πρόεδρος θα εγκρίνω όποια απόφαση λάβει το κοινοβούλιο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στο CNN.

Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε., όμως η συζήτηση για την επαναφορά της επανήλθε μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

«Οι πολίτες έχουν την γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος σε όσους ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ σημείωσε ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί την επαναφορά της θανατικής ποινής.

«Οι πολίτες στους δρόμους το ζήτησαν» επεσήμανε ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξή του στο CNN. «Γιατί θα πρέπει να τους κρατάω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λένε οι πολίτες», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν γνωστοποίησε στην ίδια συνέντευξη ότι το επίσημο αίτημα για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Τουρκία καταγγέλλει ότι ο Γκιουλέν οργάνωσε το πραξικόπημα, ενώ εκείνος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Συνεχίζεται η εκκαθάριση από Ερντογάν – Στο στόχαστρο ο κρατικός μηχανισμός

Σαρωτική είναι η εκκαθάριση που επιβάλει ο Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς η επιστροφή του ως σωτήρας στην Κωνσταντινούπολη ισχυροποίησε σε τέτοιο βαθμό τη θέση του, που πλέον πράττει και λειτουργεί σαν εδραιωμένος μονοκράτορας. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τίθενται σε διαθεσιμότητα 7.850 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αξιωματικοί, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν συλληφθεί 103 στρατηγοί και ναύαρχοι.

Οι εκκαθαρίσεις γίνονται μετά τη σχετική οδηγία της γενικής ασφάλειας, η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί παρέδιδαν τα όπλα και τις ταυτότητές τους, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η δικαστική τους δίωξη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει σήμερα λόγο για εκκαθαρίσεις σε τρία στάδια: Μετά τις προσαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνει δεύτερη αποπομπή στρατιωτικών και δικαστικών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από έξι χιλιάδες δικαστικοί και στρατιωτικοί.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλοι δυο χιλιάδες δικαστικοί που πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ η «Σαμπάχ» τονίζει ότι θα ακολουθήσουν οι εκκαθαρίσεις στην ασφάλεια. Αυτές, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, έχουν ήδη αρχίσει.

Σημειώνεται πως την Κυριακή ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν σε όλο το δημόσιο τομέα. Όλα δείχνουν όμως ότι δεν πρόκειται μόνο για το δημόσιο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Χτες το απόγευμα προσήχθησαν δέκα επιχειρηματίες στο Αϊδίνι. Σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, με θέμα «τα μέτρα που θα ληφθούν στα πανεπιστήμια εναντίον του τάγματος Γκιουλέν».

Στο μεταξύ, η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει νόμο για εκκαθαρίσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, τους δήμους και τα πανεπιστήμια. Οι εκκαθαρίσεις, εκτός από τη δικαστική δίωξη θα αφορούν και μεθόδους όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο NTV, ο τούρκος Πρόεδρος σε μια πρωτοφανή κίνηση, αποφάσισε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις σε όλα τα επίπεδα του κράτους. 

Την ίδια στιγμή λίστα προγραφών με ονόματα δημοσιογράφων, που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στον Γκιουλέν και σε κάθε περίπτωση πολέμιοι του Ερντογάν, κυκλοφορεί από λογαριασμό χρήστη στο twitter, με το όνομα Başkentçi, αναστατώνοντας την Τουρκία και ιδιαίτερα τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας.

Να συνεχίσουν τους ελέγχους καλεί τους πολίτες ο Γιλντιρίμ

Να συνεχίσουν τους «δημοκρατικούς ελέγχους» στις πλατείες, το βράδυ μετά τις δουλειές τους, κάλεσε στο μεταξύ τη Δευτέρα τους πολίτες ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Γιλντιρίμ σημείωσε παράλληλα ότι δεν είναι σωστό να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τις απαιτήσεις των πολιτών της.

Μετά από υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα, ο Γιλντιρίμ σημείωσε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα απαιτούσε συνταγματικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό ενδεχόμενο για επαναφορά της θανατικής ποινής έχει αφήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η κυβέρνησή μας θα έχει διαβουλεύσεις (για αυτό το θέμα) με την αντιπολίτευση. Ως κυβέρνησης και πολιτεία γνωρίζουμε αυτό το αίτημα σας. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Στη δημοκρατία ο λαός αποφασίζει» είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Ο Γιλντιρίμ εν τω μεταξύ κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Θα απογοητευτούμε εάν οι (αμερικανοί) φίλοι μας μάς ζητήσουν αποδείξεις, αν και μέλη της δολοφονικής οργάνωσης προσπαθούν να καταστρέψουν μία εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τις οδηγίες αυτού του ατόμου» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαμε και να μιλάμε και για αμφισβήτηση της φιλίας μας» τόνισε ο Γιλντιρίμ, σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της τα σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης.  Ο Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν λεπτομερή σχέδια για το ποιος θα καταλάμβανε υπουργικές θέσεις και ποιος θα ήταν υπεύθυνος για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.

O τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με «την τρομοκρατική οργάνωση που είναι υπεύθυνη» για το παρ’ ολίγον πραξικόπημα. Είπε ότι συνολικά 7.453 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους 6.038 στρατιώτες, ενώ τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, όπως και οι συλλήψεις στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…