Τον Ιανουάριο κρίνεται το μέλλον της αξιολόγησης

Κομβικό σημείο για την πορεία της αξιολόγησης κι όσων ζητημάτων έπονται, όπως η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θεωρείται το EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η στάση του ΔΝΤ είναι τα κύρια αγκάθια που έχουν θέσει στον «πάγο» τις διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να γεφυρώσει τις αποστάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

571fb3fe1dc5246c1f8b47c5 1

Η συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκλειδώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη β’ αξιολόγηση, τα οποία ανεστάλησαν εξαιτίας των έκτακτων παροχών της κυβέρνησης σε χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες. Πέρα όμως από αυτό, η ελληνική πλευρά περιμένει ένα θετικό νεύμα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων της β’ αξιολόγησης που θα κρίνει εν πολλοίς την έκβαση του τρίτου προγράμματος και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως άνευ λόγου και αιτίας καθυστερήσεις στις διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης είναι αδικαιολόγητες, κάτι που επισήμανε πρόσφατα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι η άμβλυνση των αντιθέσεων έτσι ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση, γεγονός που θα σημάνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τα κύρια προσκόμματα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η παραμονή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορεί να θεωρούνται πυλώνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όμως στην Ελλάδα κατ’ εξαίρεση έχουν καταργηθεί εξαιτίας των προηγούμενων μνημονιακών προβλέψεων. Η εμμονή του ΔΝΤ στη μη επανεφαρμογή των συλλογικών διαπραγματεύσεων με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα βρίσκει τη σιωπηρή στήριξη μερίδας των ευρωπαίων εταίρων. Όσον αφορά την παραμονή ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα κριθεί από τρία δεδομένα. Πρώτον, σε μεγάλο βαθμό από τις προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Δεύτερον, από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα κληθεί να πάρει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τρίτον, από την έκθεση που θα δημοσιοποιήσει το Ταμείο εντός του Ιανουαρίου. Το τελευταίο επί της ουσίας αφορά τα συμπεράσματα του Ταμείου μετά την επίσκεψη που έκανε αντιπροσωπεία του τον Σεπτέμβριο υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ακολουθείται για όλα τα μέλη του, ανεξαρτήτως αν είναι σε πρόγραμμα ή όχι.

Τα δύο προαναφερθέντα ζητήματα θα κρίνουν εκτός από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, την πορεία του τρίτου μνημονίου αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Το αίσιο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης θα εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την κυβέρνηση να αποσκοπεί αυτό να συντελεστεί έως και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Έπειτα, αναμένεται να ακολουθήσει η έξοδος της χώρας στις αγορές, αποτελώντας και το σημαντικότερο βήμα για την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης και κανονικότητας. Κύριο σημείο για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά είναι το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, αφού αν αυτό δεν γίνει τότε η πορεία της οικονομίας μόνο σταθερή και βέβαιη δεν θα θεωρείται.

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

autias koinonia

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ πορεύεται με... σιγουριά μετά την χθεσινή δημοσκόπηση και δείχνει την…