Newsroom

Newsroom

Το twitter έγινε 10 χρονών! Δείτε μερικά από τα πιο δημοφιλή "τιτιβίσματά" του

Τα 10 του χρόνια έκλεισε σήμερα το Twitter και το γιορτάζει δεόντως. Το hashtag #LoveTwitter έχει μπει ήδη στα trends με χιλιάδες χρήστες να εύχονται χρόνια πολλά στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

56efcfe41dc52437638b46a4

Πριν από 10 χρόνια ο συνιδρυτής του Twitter και τώρα CEO, Τζακ Ντόρσεϊ, έκανε το πρώτο του tweet, γράφοντας: «απλά στήνω το twttr μου». Ήταν Μάρτιος του 2006 και κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πώς θα είχαν τα πράγματα δέκα χρόνια αργότερα.

Ο γνωστός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, που επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα 140 χαρακτήρων, έχει καταφέρει να αποκτήσει 305 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Το «ευχαριστήριο μήνυμα του Twitter με το βίντεο που επισυνάπτεται μαζί, έχει διαμοιραστεί από περισσότερους από 47 χιλιάδες χρήστες ενώ μετρά 64 χιλιάδες «καρδούλες».


Ποια είναι όμως τα πιο εμβληματικά tweets των δέκα χρόνων ύπαρξης του κοινωνικού δικτύου;

Το Μάρτιο του 2006, ο συνιδρυτής του Twitter και τώρα CEO, Τζακ Ντόρσεϊ, έκανε το πρώτο του tweet, γράφοντας: «απλά στήνω το twttr μου».


Έναν χρόνο αργότερα, το 2007, ακολούθησε η «γέννηση» του πρώτου #hashtag από τον Κρις Μεσίνα.


Το 2008 η NASA ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι βρήκε πάγο στον Άρη.


Το 2009 το Twitter έβαλε στη ζωή του τις εικόνες. Μια από τις πρώτες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν ήταν από τον αυτόπτη μάρτυρα ενός αεροπορικού ατυχήματος με ένα αεροσκάφος το οποίο προσγειώθηκε στον ποταμό Χάντσον στη Νέα Υόρκη.


Μια
άλλη σημαντική στιγμή ήταν η «επανάσταση» του Twitter, το «Twitter Revolution»
με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη το 2009, έπειτα από τις
εκλογές στην χώρα. Όταν οι αρχές του Ιράν απαγόρευσαν στα ΜΜΕ της χώρας να μεταδώσουν
εικόνες από τις διαδηλώσεις, οι κάτοικοι στράφηκαν στο Twitter και η
«επανάσταση του Twitter», «γεννήθηκε».


Το Twitter διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην «Αραβική Άνοιξη» και στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το 2010 σε Αίγυπτο, Συρία, Λιβύη και Τυνησία. Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν το Twitter προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους και να κινητοποιήσουν τους πολίτες των χωρών τους. Το 2011 ο Σοχέμπ Ατάρ έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Twitter από την επιχείρηση των Αμερικανών πεζοναυτών που οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Ατάρ έμενε τότε στην ίδια γειτονιά με τον τρομοκράτη και άκουσε ελικόπτερα να πετούν πάνω από το σπίτι του.  


Τον Νοέμβριο του 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε την επανεκλογή του μέσω Twitter. Ήταν το «τιτίβισμα» με τα περισσότερα retweets μέχρι το 2014 και την selfie της Ελεν Ντε Τζενέρις από τα Όσκαρ.



Η εφημερίδα «Boston Globe» ήταν από τα πρώτα αμερικανικά ΜΜΕ που γνωστοποίησαν μέσω Twitter την είδηση της δολοφονικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013. Περισσότερα από 27 εκατομμύρια tweets έγιναν στο Twitter για την τραγωδία.


Το 2014 έγιναν περισσότερα από 672 «τιτιβίσματα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο.


Το 2015 εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποίησαν το Twitter για να εκφράσουν την οργή και τη θλίψη τους για τις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι. Με το hashtag #PrayforParis εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των θυμάτων και στους Γάλλους πολίτες. Είχε προηγηθεί η επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo και το hashtag #JeSuisCharlie.


Τέλος, το 2016, το Twitter «έσπασε» ο… Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Κι όμως, μόλις ανακοινώθηκε ότι πήρε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, έγιναν 440.000 tweets σε ένα λεπτό.


Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό