Newsroom

Newsroom

Το Τσερνόμπιλ σήμερα – Φωτογραφίες από την ερημωμένη πόλη που προκαλούν ανατριχίλα

Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ στις 26 Απριλίου 1986 στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Pripyat στην Ουκρανία, ήταν αναμφισβήτητα μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία.

5a3125661dc5245d4c8b45d0

Η θανατηφόρος έκρηξη προκλήθηκε από διακοπή ρεύματος στο σταθμό, λόγω αστοχίας των συστημάτων ασφαλείας και λόγω ελαττώματος στον αντιδραστήρα που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη ατμού και φωτιά από γραφίτη.

Δύο άνθρωποι πέθαναν ακαριαία ενώ λίγες ημέρες αργότερα έχασαν τη ζωή τους 28 πυροσβέστες και εργαζόμενοι του εργοστασίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι θάνατοι.

Συνολικά, νοσηλεύτηκαν 134 άνθρωποι.

Τόσο το Pripyat όσο και οι γύρω περιοχές, είναι ακόμα και σήμερα ακατοίκητες λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, θα συνεχίσουν να είναι ακατοίκητες για 20.000 χρόνια ακόμα. Το Τσερνόπιλ ωστόσο είναι κατοικήσιμο. 

Ωστόσο, το 2011 η ουκρανική κυβέρνηση άνοιξε το Τσερνόμπιλ, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να μάθουν περισσότερα για την τραγωδία. Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι έχουν τραβήξει φωτογραφίες από την περιοχή. Πιο πρόσφατα, η δημοσιογράφος και εμπειρογνώμονας πυρηνικού πολέμου Julie McDowall επισκέφθηκε το Τσερνόμπιλ και οι φωτογραφίες με τις συνοδευτικές λεζάντες δημιουργούν μόνο θλίψη και ανατριχίλα. 

Στην περιοχή επικρατεί απόλυτη ησυχία. Το μόνο που ακούγεται είναι ο μετρητής Γκάιγκερ που μετράει τα επίπεδα ραδιενέργειας

Το εγκαταλελλειμμένο θέατρο στο Τσερνόμπιλ

Το μνημείο για όσους έχασαν τη ζωή τους. Η ραδιενέργεια σε αυτό το σημείο είναι στο «κόκκινο» ωστόσο, αν καθίσεις πίσω από το πέτρινο μνημείο η ραδιενέργεια δεν περνάει. 

Ένα ακόμα μνημείο που θυμίζει την καταστροφή

Πρόκειται για ένα σημείο που πρέπει όλοι να περάσουν πριν αποχωρήσουν από το Τσερνόμπιλ προκειμένου να ελεγχθούν αν έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια. Ένας ήχος ακούγεται σε όσους είναι καθαροί προσφέροντας ανακούφιση

 Η εκκλησία του 

St Elijah’s είναι η μόνη που λειτουργεί στο Τσερνόμπιλ ενώ στο βάθος φαίνονται τα εγκαταλελλειμμένα χωριά

Ένα τόπος μνήμης όπου αναγράφονται όλα τα ονόματα των ανθρώπων που ζούσαν στο χωριό και πέθαναν