Newsroom

Newsroom

"Το ταξίδι συνεχίζεται…" – Θεατρική παράσταση γυναικών προσφύγων

Μια συγκινητική εμπειρία μας χάρισαν οι δεκαπέντε γυναίκες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της θεατρικής παράστασης «Το ταξίδι συνεχίζεται…» που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ActionAid στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

57e936321dc524b1708b4775

Η παράσταση δημιουργήθηκε από τις ίδιες τις γυναίκες πρόσφυγες και ήταν γεμάτη έντονες εικόνες και συναίσθημα που συγκίνησαν βαθιά το κατάμεστο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Οι γυναίκες συμμετέχουν στα προγράμματα ενδυνάμωσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης της ActionAid στη δομή του Σχιστού και ήθελαν να μιλήσουν μέσω της θεατρικής έκφρασης για το ταξίδι τους προς την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Εσείς οι θεατές ακούσατε την ιστορία μιας Αφγανής, την οποία υποδύθηκε και εξιστόρησε η ίδια. Αυτή η ιστορία δεν είναι ούτε φαντασίας, ούτε τρόμου. Δεν έχει σκοπό να προκαλέσει τη λύπη σας. Είναι μια αληθινά πικρή ιστορία. Μιλάει για τη δύναμη και όχι για την αδυναμία, μιλάει για την αξία του σκοπού να φτάσουμε σε αυτό για το οποίο κοπιάσαμε, κουραστήκαμε και κινδυνεύσαμε. Αυτό για το οποίο δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε: ένα πιο φωτεινό μέλλον.» Είναι το κείμενο που έγραψαν οι γυναίκες πρόσφυγες.

Η παράσταση ήταν απολύτως κατανοητή και στα ελληνικά καθώς υπήρχε αφήγηση. Μετά το τέλος της παράστασης, οι γυναίκες που συμμετείχαν στο θεατρικό επέστρεψαν συγκινημένες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού. Ένιωσαν χαρά γιατί αυτό που έκαναν είχε αποδοχή, αλλά και λύπη για την επιστροφή τους στην σκληρή πραγματικότητα της δομής του Σχιστού.

Ήταν η πρώτη φορά που η παράσταση παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό και έγινε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «ΔΙΩΓΜΟΙ: ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ». Έχει παρουσιαστεί άλλη μια φορά σε στενό κύκλο θεατών στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης».

Η ActionAid διεθνώς έχει δεκαετίες εμπειρίας στην πρώτη γραμμή των μεγαλύτερων ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών στον κόσμο. Από τον Οκτώβριο 2015, υλοποιείται πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων στη Λέσβο και από τον Μάιο στις δομές του Σχιστού και του Σκαραμαγκά, ενώ από το 2013, έχει στηρίξει 90.000 Σύρους πρόσφυγες με παρόμοια προγράμματα στο Λίβανο και την Ιορδανία. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…