Newsroom

Newsroom

Το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ δείχνει το ερωτηματολόγιό της

Απολύτως ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο στελέχη και φίλοι της ΝΔ αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα είναι το ερωτηματολόγιο που ετοίμασε το Μοσχάτο για το Συνέδριο που ολοκληρώθηκε το περασμένο διήμερο. Αν κανείς εξαιρέσει λίγες από τις συνολικά 15 ερωτήσεις που κλήθηκε ο κόσμος να απαντήσει, οι περισσότερες είναι χαρακτηριστικές της αντίληψης που διέπει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

5a38fbc11dc5246a098b4586

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να εστιάσει κανείς σε ερωτήσεις αναφορικά με το ποιο θα θέλαμε να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης, αφού σε τέτοιου τύπου ερωτήματα οι απαντήσεις της πλειονότητας των ψηφοφόρων λόγω και των συνθηκών που βιώνει η χώρα τα τελευταία επτά χρόνια κινούνται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Έτσι, η απάντηση «ένα νέο σταθερό φορολογικό σύστημα που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις» μοιάζει πιο λογική από κάθε άλλη.

Άλλα ερωτήματα ωστόσο, προκαλούν έως και οργή, οι δε απαντήσεις του κόσμου ερωτηματικά για το πώς ακριβώς ορισμένοι αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν γύρω μας. Χαρακτηριστικό τέτοιο ερώτημα που σαφώς κατευθύνει τον κόσμο σε συγκεκριμένη απάντηση είναι το κατά πόσο θεωρούμε ως κεντρική προτεραιότητας της επόμενης κυβέρνησης την άμεση πάταξη της ανομίας στα Εξάρχεια και στις άλλες περιοχές παραβατικότητας.

Το κατευθυνόμενο ερώτημα για τα Εξάρχεια

Πράγματι η ΝΔ έχει στήσει τους τελευταίους μήνες το πολιτικό της αφήγημα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ακόμη λοιπόν κι όταν τα στοιχεία πιστοποιούν ότι τίποτα διαφορετικό δεν συμβαίνει στα Εξάρχεια απ’ ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, το Μοσχάτο επιμένει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα χειροτέρεψαν. Από τις απαντήσεις (το 94,6% πιστεύει πως η πάταξη της ανομίας στα Εξάρχεια πρέπει να είναι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης) φαίνεται πως οι φίλοι της ΝΔ το έχουν πιστέψει. Στρέφονται έτσι προς της συντήρηση ακριβώς όπως έντεχνα τους ζητά το κόμμα τους, το οποίο στήνει ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα ώστε να τρομάξει τους πολίτες.


Ειλικρίνεια: «Αφήστε τις επιχειρήσεις να παρανομούν»

Το πλέον ενδιαφέρον ωστόσο ερώτημα είναι άλλο και αφορά εμμέσως την επιχειρηματικότητα. Όχι όμως αυτή την οποία ονομάζουμε «υγιή» αλλά την προβληματική και διαπλεκόμενη. Η ΝΔ ρωτά λοιπόν τον κόσμο αν συμφωνεί ότι όταν μια νέα επιχείρηση παραβιάσει για πρώτη φορά την ασφαλιστική νομοθεσία να της δίνεται μια ευκαιρία συμμόρφωσης πριν την επιβολή του προστίμου. Οι απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι αποκαρδιωτικές, αφού το 65,3% πιστεύει πως πράγματι μια επιχείρηση πρέπει να απαλλάσσεται του προστίμου.

Προσέξτε. Η ερώτηση δεν αφορά το κατά πόσον θα πρέπει να κλείσει για παράδειγμα μια επιχείρηση, ώστε κάποιος να φανεί πιο διαλλακτικός. Ούτε διευκρινίζει (προφανώς συνειδητά) σε τι ακριβώς αφορά η παραβίαση. Φαίνεται δηλαδή ο κόσμος της ΝΔ να αποδέχεται την απαλλαγή μιας επιχείρησης από πρόστιμο ακόμη κι αν εκείνη χρησιμοποιεί για παράδειγμα ανήλικους ή έχει αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους. Άραγε λοιπόν αυτή είναι η πολιτική γραμμή της ΝΔ; Στο όνομα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας θα επιτρέψει σε ασύδοτους εργοδότες να παρανομούν προσφέροντάς τους ακόμη κι αν τους πιάσει να παρανομούν, μια ευκαιρία συμμόρφωσης;


Λαϊκισμός με ερωτήματα δίχως βάση

Στο μεταξύ έως και φαιδρά μπορούν να χαρακτηριστούν τρία – τέσσερα ακόμη ερωτήματα τα οποία είναι σαφώς κατευθυνόμενα, δεν έχουν δε καμία απολύτως βάση, αφού επί της ουσίας υποκρύπτουν την πραγματικότητα που σε κάθε περίπτωση μπλοκάρει την εφαρμογή τους. Δείτε για παράδειγμα το ερώτημα αν πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιώτες όπου είναι δυνατόν και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών. Στο ερώτημα αυτό το 89,6% απαντά ναι. 

Άραγε θα ήταν ίδιο αυτό το ποσοστό αν το ερώτημα ήταν ουσιαστικότερο; Αν δηλαδή ρωτούσε η ΝΔ για τη διαπλοκή και τις συναλλαγές που επί χρόνια υποκρύπτονται πίσω από ορισμένες συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα; Ή αν συμπεριελάμβανε στο ερώτημα την πιθανότητα η όποια ιδιωτική επιχείρηση να παραβιάζει τα δικαιώματα των υπαλλήλων της; Εκτός αν στελέχη και φίλοι της ΝΔ πιστεύουν ακόμη εν έτει 2017 ότι τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν…


Ανάλογης φαιδρότητας ερώτημα το κατά πόσον πρέπει να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στους Δήμους. Σκεφτείτε πως το συγκεκριμένο ερώτημα ακόμη και ο Στέφανος Μάνος το χαρακτήρισε πρόχειρο και λαϊκιστικό. Και λογικό αφού για να γίνει κάτι τέτοιο προϋπόθεση είναι αφ’ ενός οι Δήμοι να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και αφ’ ετέρου το κράτος να μπορεί και να θέλει να ελέγξει τη δραστηριότητα. Μια τέτοια πρόταση λοιπόν της ΝΔ κάθε άλλο παρά σοβαρή βάση έχει.  


Δείτε ολόκληρο το ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…