Newsroom

Newsroom

Το παρασκήνιο αναβολής της δίκης του Κώστα Πάσσαρη

Για τις 4 Δεκεμβρίου 2017 αναβλήθηκε η δίκη του Κώστα Πάσσαρη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, εξαιτίας της μη μετάφρασης εγγράφων που ζητούν οι ρουμανικές Αρχές ώστε να προχωρήσουν στην έκδοσή του.

587627a51dc524e8028b4886

Του Μάριου Αραβαντινού 

Ο διαβόητος κακοποιός, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία δύο αστυνομικών, του Θανάση Δρακόπουλου και του Διονύση Αλεβιζόπουλου, τον Φεβρουάριο του 2001 εκτίει την περίοδο αυτή ποινή κάθειρξης στη Ρουμανία με τον Αλέξη Αναγνωστάκη, συνήγορο της οικογένειας του Διονύση Αλεβιζόπουλου ενός εκ των δύο αδικοχαμένων να εκφράζει στο koutipandoras.gr την ανησυχία του για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων.

Ο Κώστας Πάσσαρης επρόκειτο να δικαστεί σήμερα, 16 ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία των δύο αστυνομικών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Αναγνωστάκης, «μόνο πρόσφατα, τόσα χρόνια μετά από τη διάπραξη των εγκλημάτων, το ελληνικό κράτος έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της οικογένειας του Διονύση Αλεβιζοπούλου, και ζήτησε από τη Ρουμανία την προσωρινή έκδοση του κακοποιού για να δικαστεί για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τον συνήγορο της οικογένειας Αλεβιζόπουλου, η προσωρινή έκδοση δρομολογήθηκε από την οικογένεια καθώς το ρουμανικό κράτος δεν δέχτηκε την οριστική έκδοσή του για να δικαστεί στην Ελλάδα, μέχρι την ολοκλήρωση της έκτισης της ποινής του στις ρουμανικές φυλακές. Σημειώνεται πως ο Πάσσαρης καταδικάστηκε στις 30 Ιουλίου 2003 στη Ρουμανία σε δις ισόβια για τη δολοφονία άλλων δύο ατόμων.

Ωστόσο, όπως λέει η πλευρά του αδικοχαμένου αστυνομικού, οι συνήγοροι της οικογένειας Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης ήδη από το 2003 με αλλεπάλληλες αιτήσεις προς τους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης ζητούσαν την προσωρινή έκδοση του Πάσσαρη, για να δικαστεί στην Ελλάδα, οι Αρχές όμως δεν ικανοποιούσαν τα αιτήματα με διάφορες προφάσεις. Μετά την αποστολή του τελευταίου αιτήματος πάντως η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προσδιόρισε δικάσιμο για σήμερα, 11 Ιανουαρίου, «με το σκεπτικό» όπως λέει ο Αλέξης Αναγνωστάκης «ότι ο χρόνος επαρκεί για την έγκαιρη ολοκλήρωση της έκδοσης και την παράδοση του κακοποιού στις ελληνικές Αρχές».

Μάλιστα στις 26 του περασμένου Σεπτεμβρίου επιδόθηκε στην οικογένεια Αλεβιζόπουλου, τη μοναδική οικογένεια εκ των οκτώ συνολικά θυμάτων του Πάσσαρη που έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, κλήση ώστε σήμερα να παρουσιαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε οι διαδικασίες έκδοσης του Πάσσαρη δεν είχαν ολοκληρωθεί, αφού δεν είχαν μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών τα σχετικά έγγραφα που αφορούσαν την έκδοση, για να αποσταλούν στις ρουμανικές Αρχές.

Τυπικό το ζήτημα για την πλευρά Πάσσαρη

Ο συνήγορος του Κώστα Πάσσαρη Ανδρέας Ταγαράκης υποβαθμίζει από την πλευρά του το ζήτημα, υποστηρίζοντας στο koutipandoras.gr ότι αφ’ ενός δεν τίθεται κίνδυνος παραγραφής για κανένα από τα αδικήματα του πελάτη του και αφ’ ετέρου ότι ο ίδιος ο Πάσσαρης έχει εκφράσει την επιθυμία του να εκδοθεί, να δικαστεί και να τιμωρηθεί για τις πράξεις του. Σύμφωνα με τον κ. Ταγαράκη, ο 41χρονος Πάσσαρης ο οποίος κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και έχει μεταμεληθεί για τα εγκλήματά του, έλαβε κλήση ώστε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα και ζητήθηκε η μεταγωγή του, ωστόσο η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί προτού οι ελληνικές Αρχές ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Ρουμάνων.

Ουσιαστικά, όπως εξηγεί ο κ. Ταγαράκης, περίπου πριν από έναν μήνα οι ρουμανικές Αρχές ζήτησαν από την Ελλάδα περισσότερες πληροφορίες, δηλαδή έγγραφο στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι πράξεις για τις οποίες πρόκειται να δικαστεί ο πελάτης του, ώστε να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του. Πράγματι, σημειώνει ο συνήγορος του Πάσσαρη, οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές προχώρησαν στην ικανοποίηση του αιτήματος, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών δεν μετέφρασε μέχρι σήμερα τα έγγραφα. Ως αποτέλεσμα η δική αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο ώστε μέχρι τότε να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες. Η πλευρά του Κώστα Πάσσαρη πάντως έχει ζητήσει να εκτιθεί το υπόλοιπο της ποινής που του έχει επιβληθεί στη Ρουμανία και η οποία ολοκληρώνεται το 2021, σε ελληνικές φυλακές, ενώ επιμένει πως δεν υφίσταται κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων του, αφού μέχρι τη συμπλήρωση εικοσαετίας για ορισμένα εξ αυτών ή εικοσιπενταετίας για άλλα απομένουν ακόμη αρκετά χρόνια.

«Ορατός ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων»

Στον αντίποδα, η πλευρά της οικογένειας Αλεβιζόπουλου, υποστηρίζει πως το αδίκημα της δολοφονίας των δύο αστυνομικών παραγράφεται με το πέρας της εικοσαετίας, και εμφανίζεται ιδιαίτερη ανήσυχη αφού όπως εξηγεί η υπόθεση δεν ολοκληρώνεται με την εκδίκασή της από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αλλά ακολουθεί δευτεροβάθμιο δικαστήριο και πιθανόν εξέτασή της από τον Άρειο Πάγο. Σημειώνεται πως ο Κώστας Πάσσαρης πρόκειται να δικαστεί στην Ελλάδα για επτά υποθέσεις, τέσσερις εκ των οποίων θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και τρεις από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Η αναβολή της υπόθεσης για τόσο μακρινή ημερομηνία φέρνει την υπόθεση ένα βήμα πιο κοντά στην παραγραφή των εγκλημάτων. Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών, σε μια τέτοια υπόθεση, στην ορισθείσα δικάσιμο, δεν περιποιεί τιμή για τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης και εκδίκασης της υπόθεσης πλέον είναι απαραίτητη, στο όνομα της Δικαιοσύνης που πρέπει επιτέλους να αποδοθεί. Και να επιβληθούν οι ποινές που αρμόζουν», σημειώνουν σχετικά στο koutipandoras.gr οι κ.κ. Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης. 

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.