Newsroom

Newsroom

Το ναυάγιο της Φαλκονέρας και η συντριβή του αεροπλάνου στην Κερατέα – Δύο τραγωδίες με κοινό παρονομαστή

Αποφράδα ημέρα για τα Χανιά έχει κηρυχτεί με ομόφωνη απόφαση που έλαβε στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η απόφαση σχετίζεται με δύο από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που βίωσαν τα Χανιά την ίδια ημερομηνία και μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

584957d91dc52496578b472c

Πρόκειται για μια σπάνια σύμπτωση δυστυχημάτων που συνδέονται με την 8η Δεκεμβρίου πλήττοντας τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα.

Η ναυτική τραγωδία του πλοίου «Ηράκλειον» κοντά στη νησίδα Φαλκονέρα και η πτώση αεροσκάφους της Ολυμπιακής στο όρος Κερατέα συνθέτουν το σκηνικό που «σημάδεψε» την 8η Δεκεμβρίου και τα Χανιά.

Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 1966 και ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες, το επιβατηγό πλοίο «Ηράκλειον» απέπλευσε από τη Σούδα για Πειραιά, με 300 επιβάτες και πλήρωμα. Έξι λεπτά μετά τις 2.00 τα ξημερώματα και ενώ βρισκόταν κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά λόγω εισροής υδάτων από τον καταπέλτη του. Διασώθηκαν μόλις 46 άτομα.


Στις 8 Δεκεμβρίου 1969 μόλις τρία χρόνια μετά την βύθιση του «Ηράκλειον» αεροσκάφος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που εκτελούσε τη βραδινή πτήση Χανιά-Αθήνα, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Κερατέας Αττικής λίγο πριν από την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με 90 νεκρούς (85 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος).


Σήμερα όπως κάθε χρόνο οι μνήμες ξαναζωντανεύουν

Στο εκκλησάκι του Αγίου Ποταπίου που υπάρχει στον περίβολο του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, θα τελεστεί θεία λειτουργία, και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων από τις δυο τραγωδίες ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» που βρίσκεται στην πλατεία Τάλω δυτικά της παλιάς πόλης των Χανίων.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…