To Facebook θα ανιχνεύει τις αυτοκτονικές τάσεις των χρηστών του

Μετά από επιτυχημένες δοκιμές στις ΗΠΑ, το Facebook ετοιμάζεται να εισάγει και σε άλλες χώρες το νέο λογισμικό της

59e4b2c21dc524a0228b4603

Σύμφωνα με το πρακτορείο reuters, το Facebook άρχισε να δοκιμάζει το εν λόγω λογισμικό στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, όταν η εταιρεία άρχισε να σαρώνει τα κείμενα αναρτήσεων και σχολίων του Facebook για φράσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις μιας επικείμενης αυτοκτονίας.

Το Facebook μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά η εταιρεία αναφέρει ότι το λογισμικό του ψάχνει για συγκεκριμένες φράσεις – ενδείξεις, όπως οι ερωτήσεις “Είσαι εντάξει;” και “Μπορώ να βοηθήσω;”

Αν το λογισμικό λοιπόν, εντοπίσει την πιθανότητα αυτοκτονίας, ειδοποιεί μια ομάδα εργαζομένων που ειδικεύονται στη διαχείριση των αναφορών αυτών. Στη συνέχεια, το σύστημα προτείνει πηγές βοήθειας στον χρήστη ή σε φίλους του, όπως για παράδειγμα τηλεφωνική γραμμή βοήθειας. Πολλές φορές, οι εργαζόμενοι στο Facebook μπορεί να καλέσουν και τις τοπικές αρχές να παρέμβουν.

Ο Guy Rosen, αντιπρόεδρος του Facebook στο product managment, δήλωσε ότι η απόφαση της εταιρείας να δοκιμάσει το λογισμικό εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, πάρθηκε μετά την επιτυχία των δοκιμών. Η εταιρεία φαίνεται να εστιάζει στο να έχει στη διάθεσή της εξειδικευμένους υπαλλήλους σε οποιαδήποτε ώρα, έτσι ώστε να μπορεί να καλεί τις τοπικές αρχές στην εκάστοτε γλώσσα. «Η ταχύτητα έχει σημασία. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο», δηλώνει ο Rosen.

Πέρυσι, όταν το Facebook εισήγαγε για πρώτη φορά την ζωντανή μετάδοση, τα βίντεο πολλές φορές εμπεριείχαν βίαιες πράξεις όπως αυτοκτονίες και δολοφονίες, με αποτέλεσμα να απειλείται και η εικόνα της εταιρείας. Για τον λόγο αυτό, τον Μάιο, το Facebook δήλωσε ότι θα προσλάβει επιπλέον 3.000 άτομα για να παρακολουθούν βίντεο και παρόμοιο περιεχόμενο. 

Ο Rosen δεν ανέφερε τις χώρες, αλλά δήλωσε ότι το λογισμικό θα χρησιμοποιηθεί τελικά σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω «ευαισθησιών που υπάρχουν», τις οποίες αρνήθηκε να κατονομάσει.