Το εμβληματικό "Κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου στο Χαλάνδρι

Χαρακτηρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, «Το κιβώτιο», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία των Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία), για μια μόνο παράσταση, στις 25 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

59a022801dc5244c318b4934

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με εθελοντική προσφορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Χαλανδρίου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Η παράσταση ανέβηκε τον Νοέμβριο του 2015, παίχτηκε για δύο συνεχόμενες σαιζόν στο studio Μαυρομιχάλη, μέχρι τον Απρίλιο του 2017, ενώ παρουσιάστηκε και σε 19 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί για τρίτη σαιζόν, πάλι στο studio Μαυρομιχάλη, από τις 6 Οκτωβρίου, ενώ, στις 27 Οκτωβρίου, θα ταξιδέψει στην Πάφο της Κύπρου, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Το εμβληματικό αυτό έργο, το οποίο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο, έως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό, εκτυλίσσεται στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει – μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου – να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής, η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά, μέχρι που σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος, τελικά, κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν, όμως, φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο, και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει. Σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει τον ταραγμένο αυτόν ήρωα, που, σταδιακά, αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση.

Ταυτότητα παράστασης

Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής – Κλεοπάτρα Τολόγκου, σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης, μουσική: Γιώργος Νινιός. Ερμηνεία: Φώτης Μακρής.

Πληροφορίες

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς: Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία – Πολύδροσο Χαλανδρίου. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…