Τίνος είναι ρε γυναίκα η σέλφι, του φωτογράφου ή του μακάκα; (δείτε τη φώτο που προκάλεσε τον πόλεμο)

Ο βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Σλέιτερ και η Wikimedia, η οποία ανήκει στη Wikipedia, θα λύσουν στα δικαστήρια τη διαφορά τους…

monkey

Ο βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Σλέιτερ και η Wikimedia, η οποία ανήκει στη Wikipedia, θα λύσουν στα δικαστήρια τη διαφορά τους για το αν η τελευταία μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα «σέλφι» φωτογραφία που τράβηξε θηλυκός μακάκας με τη μηχανή του επαγγελματία!

Ο φωτογράφος είχε ταξιδέψει το 2011 στην Ινδονησία με σκοπό να καταγράψει τις συγκεκριμένες μαϊμούδες. Τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του οι μακάκες άρχισαν να αισθάνονται οικεία μαζί του κι  ένας από αυτούς του άρπαξε τη φωτογραφική μηχανή και τραβούσε μόνο του κι ανεξέλεγκτα διάφορες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες είναι «σέλφι».

Όταν τελικώς πήρε πίσω τη μηχανή του ο φωτογράφος, διαπίστωσε ότι οι περισσότερες που είχε τραβήξει το ζώο ήταν εντυπωσιακές με αποτέλεσμα να τις δημοσιεύσει σε διάφορα έντυπα. Μία από αυτές δημοσιεύτηκε και στη Wikimedia χωρίς την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως η μαϊμού έκανε το κλικ κι άρα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ζώο, οπότε και αρνείται να την αποσύρει.