Newsroom

Newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Μπαν Γκι-μουν

Τις θέσεις και τα επιχειρήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέλυσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν…

anastasiadhs

Τις θέσεις και τα επιχειρήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέλυσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία που επικεντρώθηκε στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να δήλωσε έτοιμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά με τη διασφάλιση στοιχειδών προϋποθέσεων, ενώ έθεσε και το θέμα της στάσης του ειδικού συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της τηλεόρασης του ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά και εξέφρασε στον Μπαν Γκι-μουν την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, δεδομένου, ότι θα υπάρξει κατανόηση από την άλλη πλευρά με την αποδοχή των στοιχειωδών που ζητά να περιληφθούν στη διακήρυξη.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να επιδεικνύει την εποικοδομητική στάση που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης φέρεται να ξεκαθάρισε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε νόθευση της μίας κυριαρχίας την οποία επιδιώκει η τουρκική πλευρά, ενώ ανέπτυξε και τις τροποποιήσεις που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο έγγραφο που υπέβαλε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η συνομιλία κράτησε περίπου 10 λεπτά και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε και στη στάση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, η οποία θεωρείται ασυμβίβαστη με τη θέση του ως εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ανέφεραν, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως όλα όσα καταθέτει στις διεργασίες για τη διακήρυξη πηγάζουν από καλή βούληση και αποσκοπούν στο καλό όχι μόνον των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Μπαν Γκι-μουν άκουσε τα πάντα με προσοχή και είπε, ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Κύπριου προέδρου αλλά δεν προέβη σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις ή τοποθετήσεις.

Το τηλεφώνημα ακολούθησε την πρωινή σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη του Συμβουλίου Αρχηγών και της Διαπραγματευτικής Ομάδας, στην οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν, επί σχεδόν τρεις ώρες, οι θέσεις που κατατίθενται από τις δυο πλευρές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοίμασε νέα αντιπρόταση, η οποία αναλύθηκε, προκειμένου να τεθεί ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαμορφωμένη ελληνοκυπριακή πρόταση αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, καθώς και την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους.

Ο Κύπριος πρόεδρος φέρεται να ανέφερε στη σύσκεψη, ότι θα μετέφερε στον Μπαν Γκι-μουν την πρόταση, παρά τις διαφωνίες, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη.

«Δεν μπορεί να συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία για την κοινή διακήρυξη. Η πρόταση αυτή θα είναι ‘take it or leave it” [δηλαδή γίνεται αποδεκτή ως έχει, ή απορρίπτεται]» φέρεται να δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Η αντιπρόταση ετοιμάστηκε μετά την υποβολή, προ ημερών, τουρκοκυπριακής πρότασης που έγινε και απορρίφθηκε, καθώς προωθούσε ουσιαστικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τριπλή κυριαρχία, αφού αναφερόταν σε μια «κυριαρχία διεθνώς» και δύο χωριστές κυριαρχίες στο εσωτερικό.

Οι βασικές διαφοροποιήσεις, που προωθούνται με την ελληνοκυπριακή αντιπρόταση είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, η αφαίρεση της λέξης «equally» (εξ ίσου) από την περιγραφή της μίας κυριαρχίας και η αντικατάστασή της με τη λέξη «μαζί», ώστε η φράση που περιγράφει την κυριαρχία να είναι: «Η μια κυριαρχία θα προέρχεται από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους μαζί».

Επίσης, επαναφέρθηκε η απαγόρευση της απόσχισης από το ομόσπονδο Κυπριακό κράτος και περιλήφθηκε η αναφορά, ότι «κάθε διαφορά θα την επιλύει το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο».

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…