Τί συζήτησαν Τσίπρας – Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Πεκίνο

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στον τούρκο πρόεδρο ότι είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν σε διαφορετικό ύφος απ' ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ανέφερε ότι συμφωνεί να εφαρμόζεται πλήρως η Λωζάννη

591884101dc52482038b45ec

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα τερματισμού παραβιάσεων και της τουρκικής προκλητικότητας, ζήτησε να αποκλιμακωθούν οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν σε διακυβερνητική συνεργασία και να επανεκκινήσουν σταδιακά διερευνητικές επαφές, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πολιτικές διαβουλεύσεις.

Η θετική ατζέντα που παρουσίασε ο  Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνει τη συνεργασία στον τουρισμό, στις επενδύσεις, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία δεύτερης διάβασης αυτοκινήτων στον Έβρο.

Επίσης, την επανέναρξη του διερευνητικού διαύλου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, την προετοιμασία υψηλών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Οκτώβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, σε αντίθεση με την υψηλή και επιθετική ρητορική του πρόσφατου παρελθόντος κατά της Συνθήκης της Λωζάννης, δήλωσε ότι συμφωνεί να εφαρμόζεται πλήρως η Λωζάννη. 

Μάλιστα, μπροστά στην ελληνική αντιπροσωπεία, δεν αμφισβήτησε καθόλου τη Λωζάννη, αντίθετα δήλωσε ότι τη σέβεται.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάσαν τη στάση του αναφέροντας ότι πρόκειται για “μεγάλη και πολύ θετική διπλωματική εξέλιξη. Πρόκειται για ένδειξη υποχώρηση από τις μέχρι πρότινος θέσεις του που αμφισβητούσαν αξία συνθήκης της Λωζάννης”. 

“Κάτι, βέβαια, που μένει να αποδειχτεί στην πράξη”, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης 

Μερίδα της αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην στάση του Τούρκου προέδρου υποστηρίζοντας την άποψη ότι πρόκειται για μια κίνηση με την οποία ουσιαστικά ο Ερντογάν δηλώνει ότι “θέλει να εφαρμόσει τη Λωζάννη” όχι γιατί είναι κάτι σωστό και το οποίο έτσι πρέπει να γίνει, αλλά γιατί στην πραγματικότητα, ο ίδιος αποσκοπεί στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές 

Για τον παραπάνω ισχυρισμό, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σχιζοφρενική σκέψη καθώς η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αυτονόητα. 

Με εμφατικό ύφος μάλιστα αναφέρουν ότι “όταν δίνεις μια μάχη, δεν μπορείς να υπονομεύεις την εθνική γραμμή για μικροπολιτικό όφελος” και ασκούν ευθεία κριτική στον παραπάνω ισχυρισμό, αναφέροντας ότι “αντί να επιχαίρουν όμως για τη θετική εξέλιξη, υπονοούν ότι είναι σε βάρος μας η Συνθήκη της Λωζάννης”.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα εγκαλούν την αντιπολίτευση και ζητούν να απαντήσει εάν “θεωρεί τη Συνθήκη της Λωζάνης κακό πράγμα. Μήπως θέλει αναθεώρησή της; Να μας πει η αντιπολίτευση, η συνθήκη της Λωζάννης είναι αποδεκτή από την Ελλάδα ή δεν είναι; Ως τώρα ο Ερντογάν έλεγε ότι αμφισβητεί τη Λωζάννη και ζητούσαμε εφαρμογή της. Τώρα που λέει δεν την αμφισβητώ και τη δέχομαι δεν μας αρέσει ούτε αυτό;”

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…